Ministerul Agriculturii: Fraude alimentare la 39% dintre unitățile verificate pentru a controla conformitatea produselor folosite; deși se folosesc grăsimi hidrogenate, consumatorilor li se spune că sunt brânzeturi sau cașcaval

Ministerul Agriculturii: Fraude alimentare la 39% dintre unitățile verificate pentru a controla conformitatea produselor folosite; deși se folosesc grăsimi hidrogenate, consumatorilor li se spune că sunt brânzeturi sau cașcaval
scris 16 feb 2019

Ministerul Agriculturii transmite că s-au controlat 284 de unități din 18 județe și din municipiul București pentru a verifica conformitatea produselor folosite la patiserii, pizzerii, restaurante și alte unități, constatându-se abateri la 39% dintre acestea. S-au aplicat amenzi în valoare de 855.000 și s-a stabilit că persistă fenomenul substituirii produselor sănătoase obținute din procesarea laptelui cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate. Ministerul vorbește despre ”fraude alimentare”, întrucât consumatorilor li se spune că se folosesc brânzeturi și cașcaval.

„Echipe  mixte formate din inspectori cu atribuții de control din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor continuă seria controalelor inițiate în data de 21 ianuarie 2019, ce au ca scop verificarea conformității produselor de la patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/ catering, fast-food-uri, în raport cu materiile prime utilizate și informațiile oferite consumatoriloR”, a anunțat Ministerul Agriculturii, preluat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministerul Agriculturii: Alertă alimentară - specialități din grăsimi hidrogenate, frecvent utilizate în loc de produse din lapte CITEȘTE ȘI Ministerul Agriculturii: Alertă alimentară - specialități din grăsimi hidrogenate, frecvent utilizate în loc de produse din lapte

Sursa citată precizează că s-au reluat verificările în județele Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și municipiul București, la 104 operatori economici (din care 34 patiserii, 38 laboratoare cofetărie/patiserie, 19 pizzerii, 7 fast-food-uri,  4 restaurante/ catering și 2 magazine alimentare).

”Din cele 104 unități verificate, 47 unități (45 %) utilizau ca ingredient principal în produsele oferite consumatorilor specialități obținute din grăsimi hidrogenate și informau că preparatele conțin diferite categorii de brânzeturi sau cașcaval. Pentru aceste nereguli majore, dar și pentru alte abateri de la legislația sanitar-veterinară au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 194.000 lei”, a transmis Ministerul Agriculturii.

Sursa citată a precizat că, de la data declanșării acestor acțiuni, au fost verificate în total 284 unități din 18 județe și din municipiul București, fiind constatate fraude alimentare la 110 agenți economici (reprezentând 39 %) prin substituirea produselor obținute din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor. Celor 110 operatori le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 855.000 lei.

Ministrul Agriculturii: PNDR va fi abandonat în exercițiul 2021-2027; va exista un nou concept al Politicii Agricole Comune CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii: PNDR va fi abandonat în exercițiul 2021-2027; va exista un nou concept al Politicii Agricole Comune

”Prin verificările efectuate se confirmă persistența fenomenului substituirii produselor sănătoase obținute din procesarea laptelui autohton de calitate cu specialități obținute din grăsimi de altă origine și al dezinformării consumatorilor, inspectorii MADR continuând eforturile de  eradicare a acestora”, a mai transmis ministerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
branza
cascaval
fraude
controale
grasimi hidorgenate