Firea anunță că a cerut Corpului de control verificări după incidentul legat de potabilitatea apei/ Apa Nova: Apa din București e bună de folosit și nu există niciun pericol pentru sănătate. Firea spune că a scris și președintelui și SRI

Firea anunță că a cerut Corpului de control verificări după incidentul legat de potabilitatea apei/ Apa Nova: Apa din București e bună de folosit și nu există niciun pericol pentru sănătate. Firea spune că a scris și președintelui și SRI
scris 31 ian 2019

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunță că a cerut Corpului de control să facă verificări după incidentul legat de potabilitatea apei din București. "Vreau mai multe informații despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să curețe apa cu clor", spune Firea. La rândul său, directorul adjunct al Apa Nova Mihai Savin spune că nu știe pe ce s-a bazat MS când a recomandat să nu fie folosită apa din rețeaua publică. "Apa din București este bună de folosit și nu există niciun pericol pentru sănătate. (...) Știm cum se tratează apa brută pentru a o face apă potabilă", susține el. Ulterior, Firea a anunțat că a scris și președintelui Klaus Iohannis o scrisoare și că s-a adresat și SRI, care cu siguranță în perioada următore vor face lumină în acest caz.

"Am luat toate măsurile necesare, am dat o dispoziție ca reprezentanții Corpului de control al primarului general să înceapă o verificare a celor întâmplate, am solicitat Apa Nova informații suplimentare. Vreau mai multe informații despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să curețe apa cu clor, de ce nu am fost informați? Instituțiile să meargă și la cauză", a afirmat Gabriela Firea, la ședința Consiliului General al Municipiului București, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ulterior, Firea a anunțat că a trimis o scrisoare către președintele Iohannis, SRI și CSAT pentru că în acest moment avem două tipuri de analize și două tipuri de declarații: analizele operatorului de apă, care este sub sancțiune penală dacă dezinformează primăria sau populația, și rapoartele de la DSP, despre care Apa Nova spune că nu s-au prelevat probele din toate punctele și doar din câteva.

Polonia încearcă să plafoneze salariile la Banca Națională CITEȘTE ȘI Polonia încearcă să plafoneze salariile la Banca Națională

"Mă adresez  instituțiilor competente și cine a greșit și a dezinformat poplația să plătească. Dacă cumva operatorul de apă a greșit, cu siguranță voi demara procedurile de reziliere a contractului. Dacă DSP nu a luat probele dn punctele indicate și s-a transmis panică prin aceste măsurători, cred că Guvernul și Ministerul Sănătății trebuie să ia măsuri. Nu este posibil ca aseară, Ministerul Sănătății să ne spună că apa nu e bună nici de băut, nici de spălat, iar azi să spună că nu a spus că apa nu este bună. Nu ne jucăm cu soarta oamenilor. Eu cred că președintele țării, pentru că este și președintele CSAT, fiind o problemă de siguranță a populației, cât și din partea SRI vom primi cele mai corecte informări și vom știi ce s-a întâmplat în această perioadă", a subliniat Firea.

La rândul său, directorul adjunct al Apa Nova Mihai Savin a spus că "rezultatele probelor prelevate nu indică depășiri ale clorului".

"În fapt, a existat într-adevăr o depășire pe Argeș a indicatorului amoniu, iar măsura cea mai rapidă a fost o creștere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege. Această doză de clor a dat în anumite puncte din Sectorul 6 un miros de clor. Ulterior, am trecut la alimentarea orașului preponderent din Dâmbovița. Monitorizăm încontinuu tot ce se întâmplă, apa este potabilă", a afirmat el.

Savin a adăugat că nu știe "pe ce se bazează" Ministerul Sănătății și că nu a primit nicio notificare.

"Noi vă garantăm că tot ce facem, facem cu profesionalism. Apa din București este bună de folosit și nu există niciun pericol pentru sănătate. Variații ale calității apei de râu se întâmplă zilnic. Știm cum se tratează apa brută pentru a o face apă potabilă. Știm toate procedeele, astfel încât la orice moment să putem elimina orice risc pentru populație. Am informat și Apele Române că există această variație și că vom lua măsuri. Nu a existat un risc, am monitorizat continuu", a mai spus el.

Compania Apa Nova a anunțat, și joi dimineață, că rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă și atestă calitatea și potabilitatea apei în București, iar concentrația de clor rezidual este în limitele admise.

"În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră și  anume responsabilitate față de client, Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma și atestă calitatea și  potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă", a anunțat compania.

Conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă din rețeaua de distribuție trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru, ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezența clorului în apa potabilă este deci o necesitate și o garanție că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranță a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentrații mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranță (de exemplu, SUA), a explicat Apa Nova.

"În mod uzual, operatorii de apă mențin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii). Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mici de 0,10 mg/l", au susținut reprezentanții companiei.

De asemenea, ei au reluat explicațiile potrivit căror ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, a crescut concentrația de amoniu din râul Argeș, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru capitală, iar Administrația Națională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeș.

"Din preocuparea continuă a producătorului și operatorului de apă potabilă pentru municipiului București pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acționat conform Bunei Practici Industriale pentru situații specifice, prin creșterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăși limita maximă admisă. Efectul creșterii dozei de clor a condus la apariția disconfortului organoleptic (gust și miros) în câteva puncte din sectoarele 5 și 6. Chiar dacă aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiții de calitate și siguranță a apei potabile, operatorul își cere scuze consumatorilor săi care au resimțit acest disconfort", a mai anunțat Apa Nova.

Ministerul Sănătății preciza, miercuri seară, că distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care marți s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă. Ministerul menționa că "rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare“ și recomanda bucureștenilor ca, până la rezultatele definitive, apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. În replică, reprezentanții Apa Nova afirmau că Administrația Națională Apele Române, care asigură la nivel național administrarea apelor de suprafață și care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, "nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeș". "Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administrația Apele Române în legătură cu această situație", susțineau aceștia.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela firea
apa nova