După ani de reparații, cazinoul din Constanța este gata în proporție de 80%, iar fațada de pe faleză a fost dezvelită în întregime. Urmeaza sa fie montate vitralii uriase pe fațada de nord și sud, iar pe terasa de la parter se lucrează de zor. În clădirea simbol de la malul mării vor funcționa săli de spectacole, un muzeu, dar și o cafenea.
Când au început lucrările de reabilitare, constructorii au realizat că una dintre lateralele Cazinoului era în pericol de prăbușire. Au fost necesare intervenții care nu au fost luate în calcul inițial. Primul termen înaintat de autorități, conform proiectului inițial, era toamna anului 2022.
Pe parcursul lucrărilor, constructorii au găsit mai multe stricăciuni decât luaseră în calcul, așa ca termenele s-au schimbat rând pe rând. Următorul, înaintat de Compania Națională de Investiții, a fost prima jumătate a acestui an, apoi finalul anului și, în cele din urmă, iunie 2024. Cel mai greu a fost refacerea fundației și a camerelor de la subsol, arată Prima News.
CITEȘTE ȘI FOTO Halep și-a scos la vânzare vila cu 9 camere de la SnagovParterul Cazinoului a fost refăcut metru cu metru, conform cu planurile originale, într-un efort imens făcut de muncitorii restauratori. Aici erau restaurantele, barul și terasa pline de coloane decorate, tavane înalte și impunătoare și cu pereți pictați în stil francez.
În vechiul vestiar al ospătarilor lucrează acum restauratorii. Atelierul de Creație, cum le place să-l numească, este plin de decorațiuni din ipsos și microciment, care așteaptă să fie montate pe exterior și în saloanele luxoase. Unele au fost revopsite de-a lungul timpului și de cinci sau șase ori, iar acum trebuie curățate, altele reîntregite, iar în unele cazuri sunt turnate de la zero. Doar pentru refacerea unei singure piese este nevoie de multe luni.
Cazinoul din Constanța începe însă să prindă contur. În multe locuri schelele au fost demontate și urmeaza să intre la lucru pictorii și decoratorii-artiști.
Bijuteria arhitecturală este aproape zilnic admirată și fotografiată de cei care se plimbă pe faleză. Constănțenii și turiștii speră ca muncitorii și arhitecții să reușească să aducă Cazinoul la adevărata lui valoare.
Simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul de pe faleza orașului Constanța a fost construit la inițiativa regelui Carol I și inaugurat în 1910. Pe 1 iunie 1914 yachtul regal l-a adus la Cazino pe țarul Rusiei, Nicolae al II-lea, întâmpinat pe faleză de Regele Carol I al României.
Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța a fost semnat pe 20 decembrie 2019, iar în 2020 au demarat lucrările. Valoarea inițială a fost de 56 de milioane lei, dar intervențiile suplimentare au făcut ca prețul să crească, la peste 80 de milioane de lei, iar din estimările Ministerului Dezvoltării vor depăși 100 de milioane de lei.