Unu din doi români se teme că un cutremur sau un incendiu i-ar putea afecta locuința. Asigurarea obligatorie a locuințelor se va scumpi. Condiții introduse pentru a-i obliga pe proprietari să încheie asigurarea

Unu din doi români se teme că un cutremur sau un incendiu i-ar putea afecta locuința. Asigurarea obligatorie a locuințelor se va scumpi. Condiții introduse pentru a-i obliga pe proprietari să încheie asigurarea
scris 2 nov 2023

Cutremurul și incendiul continuă să fie principalele riscuri de care se tem românii atunci când vine vorba despre locuințele lor (peste 50%), conform unui studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

 ”Cutremurul și incendiul continuă să fie principalele riscuri de care se tem românii atunci când vine vorba despre locuințele lor (peste 50%)”, conform celui mai nou studiu sociologic realizat de IRES la solicitarea UNSAR, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT România se pregătește să-și ia ″în mod necondiționat și irevocabil″ angajamentul de a contribui direct, cu până la aproape 50 milioane euro, la finanțarea datoriilor Ucrainei CITEȘTE ȘI DOCUMENT România se pregătește să-și ia ″în mod necondiționat și irevocabil″ angajamentul de a contribui direct, cu până la aproape 50 milioane euro, la finanțarea datoriilor Ucrainei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acest top al riscurilor este completat de furtuni și vijelii (29% dintre români), explozii (22%), inundații naturale (21%), furturi (18%) și alunecări de teren (13%).

Riscul de cutremur este conștientizat în special de românii cu vârste de peste 50 de ani, iar riscul de incendiu este conștientizat mai mult de către cei cu vârste între 18-35 de ani, din zona de Sud, București și Dobrogea.

„Faptul că românii sunt tot mai conștienți de riscurile la care sunt expuși și vor să afle mai multe despre formele de protecție financiară la care au acces ne determină să accelerăm demersurile noastre de informare - pentru ca fiecare dintre noi să fie #sigurACASĂ alături de cei dragi”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR.

Executivul vrea să elimine plafonul actual de despăgubire la polițele RCA emise de asigurătorii care ar intra în insolvență în viitor. Modificări în legislația Fondului de Garantare CITEȘTE ȘI Executivul vrea să elimine plafonul actual de despăgubire la polițele RCA emise de asigurătorii care ar intra în insolvență în viitor. Modificări în legislația Fondului de Garantare

Acesta arată că, pentru toate aceste riscuri care îi preocupă pe români atunci când se gândesc la locuințele lor, există soluții complete de asigurare, în funcție de tipul locuinței deținute. Astfel, asigurarea facultativă a locuinței reprezintă soluția potrivită pentru diverse situații neplăcute, indiferent că vorbim despre incendii, furtuni, vijelii, explozii, inundații, furt, alunecări de teren etc.

Anul trecut, companiile de asigurări membre UNSAR au achitat proprietarilor de locuințe despăgubiri de peste 43,3 milioane lei doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii locuințelor, în baza asigurărilor facultative.

„Incendiul este riscul care provoacă cele mai importante daune locuințelor noastre, dar care, totodată, poate avea impact și asupra vecinilor noștri. Din acest motiv, și nu numai, o asigurare  care să răspundă specificului locuinței va face mereu diferența în cazul ivirii unor situații nefericite”, a completat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

Noua Lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor va intra în vigoare din 11 noiembrie și aduce modificări în ceea ce privește prețul, dar și perioada de asigurare.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară. Sebastian Piu, 123credit.ro: Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă cu dobânda la creditele ipotecare după perioada de 3-5 ani în care este fixă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară. Sebastian Piu, 123credit.ro: Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă cu dobânda la creditele ipotecare după perioada de 3-5 ani în care este fixă

Una dintre schimbări este și creșterea primei de asigurare la 130 de lei, de la echivalentul a 20 de euro (aproximativ 100 de lei). Prețul va fi exprimat în lei.

Modificările prevăzute în Legea nr. 115 din 10 mai 2023 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor vin la pachet cu o serie de obligații pentru proprietarii de locuințe.

SURPRIZĂ Andreea Pipernea, fostul CEO al NN Pensii, este noul managing partner Exit by Choice, un startup care pregătește fondatori de afaceri pentru exit-uri CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Andreea Pipernea, fostul CEO al NN Pensii, este noul managing partner Exit by Choice, un startup care pregătește fondatori de afaceri pentru exit-uri

Prima modificare vizează faptul că „pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciara, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței”.

În plus, aceeași lege prevede că „înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării”.

În vară, Profit.ro a anunțat toate schimbările pregătite pentru luna viitoare.

Proprietarii de locuințe ar trebui, pentru o acoperire completă, să încheie, pe lângă polița de asigurare PAD, obligatorie conform legii, și una facultativă, care include riscuri suplimentare, cum ar fi incendiu, a transmis atunci Cosmin Tudor, director de dezvoltare al PAID România, la Maratonul Imobiliar organizat de PROFIT NEWS TV.

Nicușor Dan: Din păcate, noi nu am reușit să facem nici măcar evidența a ce este de consolidat în București în caz de cutremur CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Din păcate, noi nu am reușit să facem nici măcar evidența a ce este de consolidat în București în caz de cutremur

El a arătat că modificările recente în legislație vor aduce, începând cu luna noiembrie a acestui an, creșterea accesibilității poliței PAD.

"Ea va putea fi distribuită de personalul instituțiilor statului, din administrația locală, de funcționarii primăriilor. De asemenea, înregistrările în Cartea Funciară nu vor mai fi posibile fără dovada încheierii unei polițe PAD. Practic, orice vânzare-cumpărare, orice moștenire sau orice înscriere de ipotecă nu se va putea face fără polița PAD. Din noiembrie, cei care au luat un credit pentru cumpărarea unei locuințe pot încheia o poliță PAD multianuală, pe perioada contractului de împrumut", a mai spus Tudor.

Potrivit legislației, proprietarul unei locuințe neasigurate este pasibil de amendă de până la 500 lei.

Ofertă britanică pentru sistemul care va permite oprirea \ CITEȘTE ȘI Ofertă britanică pentru sistemul care va permite oprirea "cu mâna" a centralei atomice Cernavodă în caz de cutremur sever

"Cea mai scumpă poliță PAD costă în prezent 100 lei și va crește, din noiembrie 2023, la 130 lei. Dincolo de amendă, fără o poliță de asigurare valabilă, proprietarul unei locuințe se expune unui risc major, și anume să rămână fără principalul rezultat al muncii de-o viață, respectiv fără locuință, dacă se produce riscul de cutremur, inundație sau de alunecare de teren. Practic, fără asigurare, nu-ți poți să-ți continui viața în liniște după ce a trecut dezastrul", a afirmat Tudor.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid romania
pad
asigurare
locuințe