Profit.ro a lansat seria de articole ”INVESTIM ÎN SPORT”, aducând în centrul atenției eforturile făcute de diversele companii și branduri pentru a susține sportul românesc, într-un context în care statul nu găsește întotdeauna resursele de care este nevoie pentru a avea performanță în domeniu. În episodul de astăzi – Construcții Erbașu.
În cele trei decenii de existență a devenit un nume consacrat pe piața construcțiilor din România, fiind unul dintre cei mai importanți jucători din acest domeniu. Construcții Erbașu are șantiere pe circa 60% din teritoriul României, în peste 22 de județe, inclusiv București, peste 2.000 de angajați și o cifră de afaceri la finalul anului 2023 de 465 milioane de euro.
Proiectele sale sunt diverse, având lucrări atât în domeniul construcțiilor civile, precum clădiri de birouri și rezidențiale, hoteluri, spitale, fabrici și depozite, precum și săli de sport sau bazine de înot, cât și în domeniul construcțiilor de infrastructură.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Construcții Erbașu este, de asemenea, și un mare susținător al sportului românesc, sponsorizând de-a lungul anilor diferite activități sportive.
„Sportul este un domeniu de interes pe întreaga planetă și, tocmai de aceea este poate cel mai puternic ambasador al unei țări. Totodată, sportul reprezintă un suport de educație a tinerilor și de sănătate a tuturor oamenilor, indiferent de vârstă. Este evident că și pasiunea pentru sport din familia noastră a reprezentat un imbold în sprijinirea acestui domeniu.
Încă din 1993 a existat o orientare activă către susținerea sportului, deținând un club privat, care a activat cu rezultate foarte bune la nivel național, în baschetul masculin. La finalul anilor ’90, echipa națională a României de baschet masculin era în proporție de 70% alcătuită din jucători de la CS Erbașu București”, spune, Cristian Erbașu, proprietarul Construcții Erbașu.
Dorind să mărească performanțele în sport, în anul 1999, clubul CS Erbașu București s-a asociat cu CS Dinamo București în vederea susținerii a 4 secții: baschet masculin, gimnastică masculină, atletism și box (la vremea respectivă exista doar box masculin).
„Rezultatele acestei asocieri au fost spectaculoase atât la nivel național, dar mai ales la nivel internațional”, mai spune acesta.
Doar în 2024 compania a investit 500.000 de euro în susținerea sportului românesc, iar pentru anul următor bugetul va fi similar.
„Principalul criteriu, în cazul nostru, nu a fost expunerea, vizibilitatea/publicitatea, ci să încercăm să ajutăm, să susținem sportul, din acest motiv printre cei susținuți nu sunt neapărat cei mai mediatizați”, afirmă Cristian Erbașu.
În prezent, Construcții Erbașu este partener al Comitetului Olimpic Sportiv Român, o colaborare care a început în primăvara anului trecut, iar alte colaborări ale companiei, susțineri în domeniul sportului se îndreaptă către diferite alte federații sportive naționale precum canotaj, gimnastică, scrimă, tenis, diferite secții de handbal, volei, rugby sau baschet ale unor echipe din România, atât la nivel de juniori, cât și seniori.
„Spre exemplu, ne bucurăm că am putut să fim alături pe termen lung de Federația Română de Canotaj, încă de acum mulți ani, atunci când avea cea mai mare nevoie de susținere, când era un schimb de generații important, am crezut că noi performanțe pot să reapară doar cu ajutorul unor investiții.
Drept dovadă rezultatele au apărut, cu multă muncă din partea sportivilor, cu susținere financiară, dar mai ales datorită implicării și dragostei pentru sport a doamnei Elisabeta Lipă. Cu siguranță, pe măsură ce vom putea, ne vom dezvolta, vom continua aceste parteneriate și poate chiar vom orienta acest tip de susținere și către alte sporturi”, precizează proprietarul Construcții Erbașu.
Prin acest parteneriat, Construcții Erbașu a fost alături de Team Romania la Jocurile Olimpice Paris 2024.
„Sprijinirea sportului, pe lângă faptul că reprezintă un vector de imagine foarte important pentru țară, are și efecte economice indirecte. Un popor care face sport constant, este mai sănătos, reduce costurile pentru sistemul de sănătate și totodată poate asigura o forță de muncă mai productivă, ceea ce aduce beneficii economiei pe termen lung”, afirmă el.
Tot în 2023, Construcții Erbașu s-a alăturat ca partener a echipei de handbal masculin CSM Oradea.
Despre cum arată un ”return of investment” pentru o companie care alocă bugete considerabile în sportul românesc, acesta afirmă că „e mult spus un ”return of investment” din aceste susțineri/investiții pe care le realizăm”.
„Noi, ca și companie românească, ne dorim să putem spune că am pus și noi umărul, aici, acasă, la obținerea unor performanțe și promovarea unui stil de viață sănătos”, precizează Cristian Erbașu.
Deși beneficiile practicării sportului sunt nenumărate, în continuare, interesul pentru sport este unul scăzut în România, mai ales în cazul copiilor. Însă, se fac pași în direcția stimulării activităților sportive, în special de mediul de business.
„În acest moment, interesul copiilor pentru sport este, din păcate, foarte scăzut în țara noastră. Un alt minus pe care l-aș menționa ar putea fi reprezentat de lipsa unității dintre oamenii de sport din România, care face ca, de multe ori, și lucrurile bune care se fac să fie demolate.
La categoria plusuri, aș începe cu dezvoltarea infrastructurii sportive din ultimii 10 ani. Mai este mult de făcut, dar deja avem câteva complexuri sportive de ultimă generație, care pot ajuta mult la revenirea sportului românesc.
Aici cred că avem însă o mare problemă cu modul în care operăm și administrăm aceste baze sportive, pentru că, dacă nu vom avea grijă de ele, într-un viitor nu prea îndelungat, acestea vor fi la fel de deteriorate ca cele realizate în vremea comunistă”, afirmă acesta.
Un alt mare plus, adaugă el, este apropierea din ce în ce mai mare între lumea sportivă și activitatea economică.
„Pe măsură ce economia românească va crește, sponsorizările vor crește, iar bugetele vor putea fi din ce în ce mai mari. Încă aceste bugete depind covârșitor de bugetul asigurat de stat pentru sport, însă există premise ca lucrurile să se schimbe în viitor”, mai spune Cristian Erbașu.
Printre proiectele realizate de către Construcții Erbașu se numără stadionul Rapid-Giulești, dar și Stadionul Steaua, care a costat peste 90 de milioane de euro și este cel mai mare din cele trei stadioane realizate prin Compania Națională de Investiții (CNI) în București cu o capacitate totală de 31.254 de locuri pentru spectatori și o suprafață desfășurată de 82.000 de metri pătrați.