De duminică, românii vor putea călători fără controale la frontierele aeriene și maritime în Schengen

De duminică, românii vor putea călători fără controale la frontierele aeriene și maritime în Schengen
scris 30 mar 2024

Românii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontierele aeriene și maritime începând de duminică. Concret,aceștia nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare.

Se vor face, însă, controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care sunt date în urmărire, sub control judiciar, polițiștii urmând să aibă în dotare dispozitive mobile de control cu care vor putea face verificări.în bazele de date operative. Atât adulții, cât și minorii care călătoresc către state din spațiul Schengen vor avea nevoie de aceleași documente ca și până în prezent. Diferența constă în faptul că nu vor mai exista controale asupra documentelor de către Poliția de frontieră, la ghișee special amenajate. Documentele vor fi prezentate doar la solicitarea polițiștilor de frontieră aflați în aeroporturi și porturi. Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți, cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră. În 2023, în cazul a peste 2.500 de minori nu a fost permisă părăsirea teritoriului României. La nivel național, 17 aeroporturi și 4 porturi maritime vor opera în condiții Schengen. Două treimi din cursele înregistrate anul trecut pe aeroporturile din România au fost spre și dinspre state Schengen. Primele zboruri din spațiul Schengen care vor ateriza pe Aeroportul ”Henri Coandă” în prima oră după miezul nopții vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam, Geneva.

Controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră.
Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Urmărește-ne și pe Google News

Persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care este curentă în toate aeroporturile din Spațiul Schengen, ,nu vor fi supuse controlului la frontieră  ci vor merge direct către porțile de îmbarcare, dar în tot acest traseu parcurs, vor putea fi verificate de Poliția de Frontieră, echipajele mixte ale Poliției Române, Jandarmeriei Române și Inspectoratului General pentru Imigrări.

MĂSURI PENTRU COMBATEREA INFRACȚIONALITĂȚII

Chestorul de poliție Cornel Laurian Stoica, care conduce Poliția de Frontieră, a subliniat că, după aderarea României cu frontierele aeriene și maritime la Spațiul Schengen, angajați ai diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot face controale, aleatoriu, și pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile conectate la ”toate bazele relevante de date” naționale și ale Spațiului Schengen.

”Trebuie să știm că în zona de terminal Schengen, în toate terminalele vor fi patrule mixte de polițiști, jandarmi, care vor veghea la siguranța noastră. Vor face controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care știm că sunt date în urmărire, sub control judiciar și așa mai departe. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne și Poliției de Frontieră împreună cu celelalte arme, s-a dezvoltat o aplicație pe un terminal mobil, practic un telefon, cu care colegii mei și ceilalți din celelalte arme pot verifica documentele persoanei și vor observa dacă documentul este dat pierdut, furat, dacă este una și aceeași persoană, dacă există o alertă pe numele persoanei, iar în momentul în care vor identifica această persoană, o vor conduce în linia a doua de control pentru a lua măsurile legate”, a afirmat șeful Poliției de Frontieră.
El a explicat că datele din actul de identitate al persoanei pe care echipele decid să o verifice sunt căutate ”în toate bazele relevante de date”, atât bazele de date naționale, cât și în cele din Spațiul Schengen.
În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale.

Persoanele urmărite general sau internațional vor fi reținute și predate autorităților competente, iar celor care se constată că au comis infracțiuni – dețin substanțe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranți ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.

REGULI APLICABILE MINORILOR


Ca și în cazul adulților, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare. Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

Atât adulții, cât și minorii vor avea nevoie de aceleași documente ca și până în prezent. Diferența constă în faptul că nu vor mai exista controale efectuate asupra documentelor de către Poliția de frontieră, la ghișee special amenajate în acest sens. Documentele vor fi prezentate doar la solicitarea polițiștilor de frontieră prezenți în aeroporturi și porturi.

Documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

-         Document de călătorie valabil

-         Declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate,  dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți

-         Declarația autentificată a ambilor părinți  din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele

-         Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliul sau reședința stabilite în țara spre care călătorește și face dovada în acest sens

-         Dovada scopului declarat al călătoriei și declarația autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei, când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

-         Document de călătorie valabil

-         Declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate

-         Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește

Declarațiile autentificate se obțin în țară de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului. Dacă se constată că acestea nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

DATE STATISTICE

La nivel național vor opera în condiții Schengen 17 aeroporturi și 4 porturi maritime.

În anul 2023 pe aeroporturile din Romania au fost înregistrate peste 160.000 de curse, dintre care aproximativ 66% au fost zboruri către/dinspre zona Schengen.

Dintre cele aproximativ 110.000 de curse către/dinspre zona Schengen: 55,5% au fost înregistrate pe Aeroportul Otopeni, 14,6% pe Aeroportul Cluj Napoca, 7,9% pe Aeroportul Iași și 7,8% pe Aeroportul Timișoara.

Aproximativ 23 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile internaționale din România în anul 2023, cei mai mulți fiind înregistrați pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București (13.727.345 de pasageri), urmat de Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca (aproximativ 3 milioane de pasageri) și Aeroportul Internațional Iași (peste 2 milioane de pasageri).

În cursul anului 2023 aproximativ 300.000 de minori au efectuat curse de pe aeroporturile din România. Față de peste 2.500 minori s-a luat măsura nepermiterii ieșirii din România.

De asemenea, în anul 2023 au intrat în România pe cale maritimă 115.000 de persoane și au ieșit 107.500.

REGULI APLICABILE CETĂȚENILOR DIN STATE TERȚE

Vizele Schengen pentru cetățenii terți sunt eliberate la reprezentațele diplomatice unde România are misiuni (misiunile diplomatice și oficiile consulare). Cu titlu de excepție aceste vize (vize uniforme) pot fi eliberate și în punctele de trecere a frontierei externe ale Romaniei. 

În ceea ce privește tranzitul, durata șederii autorizate în baza vizei eliberate la frontiera externă corespunde timpului necesar pentru scopul tranzitului.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN AEROPORTURI

Pe 31 martie, primele zboruri din spațiul Schengen care vor ateriza pe Aeroportul ”Henri Coandă” din Capitală vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam, Geneva. Conform programului, acestea vor sosi în intervalul orar 00.05 - 01.00.

Aeroportul Internațional Craiova marchează intrarea României și a Bulgariei în Air Schengen printr-un eveniment care va avea loc duminică, începând cu ora 11:00.

La 11:30, pe pista Aeroportului Internațional Craiova va ateriza o cursă cu o delegație a orașului Plevna, Bulgaria, condusă de primarul localității, însoțit de o echipă de filmare a televiziunii naționale din Bulgaria.

Ulterior primii călători vor pleca de pe Aeroportul Internațional Craiova, în condițiile pe care le presupune intrarea în Air Schengen, către aeroportul Charleroi, Belgia.

Fiecare dintre pasagerii acestui zbor va primi din partea Aeroportului Internațional Craiova câte un cadou simbolic, care va marca momentul intrării României în spațiul Schengen aerian.
La aeroporturile Iași și Timișoara au fost inaugurate vineri noi terminale.
Noul Terminal Schengen al Aeroportului Internațional Timișoara are 8.000 mp și poate procesa 800 de pasageri pe oră. Investiția se ridică la 190 milioane lei, cei mai mulți bani provenind din fonduri europene prin Programul Infrastructură Mare.

Clădirea are o sală de check-in și ticketing, o sală de circulație în zona publică, ce cuprinde și legătură cu Terminalul de Sosiri Schengen, funcțional încă din 2021, o sală de control de securitate a pasagerilor și a bagajelor, care cuprinde și spații comerciale, o sală de regrupare a pasagerilor, unde sunt 8 porți de îmbarcare și care este amenajată pe 3 niveluri, cu ghișee de pre-boarding, zona de food-court și o zonă de business lounge.

În total, au fost instalate 18 ghișee de check-in, dar există și echipamente pentru self-check-in și 6 porți automate de scanare a documentelor. Ritmul de procesare este unul ridicat, 800 de pasageri pe oră, ceea ce înseamnă că pot fi operate simultan 8 aeronave.
La Iași, noul terminal are peste 30.000 de metri pătrați, este dispus pe trei niveluri, fiind de peste zece ori mai mare decât terminalul T3 utilizat până acum.


 

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen aerian
romania