Actuala situație de pe piața autohtonă a gazelor, inclusiv nivelul ridicat al prețului acestora, ar fi fost evitată dacă ar fi fost declanșată producția offshore din Marea Neagră, arată Mark Beacom, Director General, Black Sea Oil & Gas, în cadrul videoconferinței Profit.ro Oil&Gas - Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?
Videoconferința este organizată împreună cu împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz, fiind transmisă în direct și la televiziunea de business PROFIT NEWS TV
“Dacă ne aflam în Olanda sau Marea Britanie, dat fiind că proiectul nostru a început în 1992, am fi început procesul de producție de câțiva ani”, a afirmat Beacom.
Întârzierea declanșării producției BSOG nu este una de 1 an, de pe 2021 pe 2022, ci de zece ani, fiind cauzată de modificările legislative aduse până în prezent în domeniu.
În opinia acestuia, date fiind rezervele de 140 miliarde de metri cubi din Marea Neagră, faptul că în ultimii 10 ani nu a fost construită nicio platformă nouă este un dezastru “pentru o țară care ar fi putut deveni cel mai mare producător de gaze din UE”.
“România ar fi fost în situația Arabiei Saudite, Norvegiei sau Texasului (dacă se declanșa producția offshore -n.r.) Dar în momentul de față se importă, iar importul merge pe prețul global”, spune CEO-ul Black Sea Oil & Gas.
Acesta crede că trebuie să existe o schimbare totală de viziune a oficialilor, iar suprataxarea trebuie scoasă din legea offshore, fiind un element descurajează investiția și producția.
El a prezentat și exemplul Turciei, care a avut o atitudine proactivă în Marea Neagră și intenționează să declanșeze producția în 2023.