Tinmar Ind și două firme ale lui Ciocodeică, "coleg" de dosar cu Blejnar, amendate cu 17 mil. lei de Consiliul Concurenței

Tinmar Ind și două firme ale lui Ciocodeică, "coleg" de dosar cu Blejnar, amendate cu 17 mil. lei de Consiliul Concurenței
scris 25 ian 2016

Tinmar Ind, compania lui Augustin Oancea, și două firme controlate de omul de afaceri Ovidiu Ciocodeică, judecat alături de fostul șef ANAF Sorin Blejnar în dosarul "Motorina", au fost amendate de Consiliul Concurenței cu peste 16,9 milioane lei pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale pe piața comercializării angro de carburanți.

Tinmar Ind a primit cea mai mare amendă, cifrată la 15,28 milioane lei. Planoil și Planoil Industries au fost amendate cu 1,3 milioane lei, respectiv 306.933 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

"În cadrul investigației, autoritatea de concurență a constatat că cele trei companii au participat la o înțelegere anticoncurențială, constând în fixarea prețurilor, discounturilor și adaosurilor comerciale, împărțirea clienților și a surselor de aprovizionare în activitatea de distribuție angro de benzină și motorină pe piața românească", a anunțat Consiliul Concurenței.

ANAF dă un exemplu de fraudare a TVA de către furnizori ai Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image CITEȘTE ȘI ANAF dă un exemplu de fraudare a TVA de către furnizori ai Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image

Instituția precizează că toate companiile sancționate au recunoscut participarea la înțelegerea anticoncurențială și au beneficiat de o reducere a amenzilor cu 20%.

Tinmar Ind, controlată de omul de afaceri Augustin Oancea, este cunoscută în primul rând ca cel mai mare trader privat de energie electrică din România. În 2014, compania a avut un profit net de 40,7 milioane lei, la o cifră de afaceri de 2,4 miliarde lei.

În trecut, Oancea a fost asociat și într-una dintre celelalte două firme amendate de Consiliul Concurenței, Planoil Industries. Planoil și Planoil Industries aparțin omului de afaceri Ovidiu Ciocodeică, trimis în judecată în 2012 de către DIICOT, alături de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar și de alte 15 persoane, în dosarul "Motorina", sub acuzația de evaziune fiscală.

Producătorii de țigarete cer răgaz de șase luni pentru adaptarea producției la Directiva UE CITEȘTE ȘI Producătorii de țigarete cer răgaz de șase luni pentru adaptarea producției la Directiva UE

Procesul se află pe rol la Tribunalul Brașov, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 22 februarie. Potrivit procurorilor, inculpații ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziționate în regim suspensiv și comercializate pe piața internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA și peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Ovidiu Ciocodeică a figurat și în ediția din 2011 a topului Forbes, cu o avere estimată la 14-15 milioane euro.

Planoil a intrat în insolvență în iulie 2014, cu datorii totale, la acea dată, de 57 milioane lei. Potrivit Coface, Planoil a fost cea mai mare companie care a intrat în insolvență în acel an. Planoil a încheiat anul respectiv cu pierderi de 9,7 milioane lei și o cifră de afaceri de 78,4 milioane lei. Planoil Industries a avut, în 2014, pierderi de 4,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de 18,2 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
tinmar ind
planoil
consiliul concurentei
augustin oancea
consiliul concurentei
distributie carburanti