DnB, cel mai mare grup financiar norvegian, spune că eliminarea tranzacțiilor cu bani gheață ar descuraja piața neagră, finanțarea operațiunilor criminale și spălarea de bani.
Propunere-șoc din Norvegia, țară care în ultimii ani a fost vârf de lance în promovarea plăților electronice, scrie International Business Times preluând presa locală.
Deja în Norvegia unele bănci nu mai oferă cash la o serie de agenții, iar anumite industrii caută să taie orice legături cu banii de hârtie, acceptând numai plăți electronice. DnB merge mai departe și spune că transferurile cash ar trebui eliminate cu totul, fiind sursă pentru activități de piață neagră sau chiar pentru operațiuni de natură criminală precum spălarea de bani.
Astăzi, din cele aproximativ 50 de miliarde coroane norvegiene (5,3 miliarde euro) aflate în circulație, Norges Bank poate monitoriza numai 40% din utilizarea lor. Asta înseamnă că 60% din întrebuințarea banilor este în afara oricărui control", a declarat pentru portalul norvegian VG Trond Bentestuen, director de comunicare la DnB. "Sunt foarte multe pericole și dezavantaje asociate cash-ului și am ajuns la concluzia că acesta trebuie depășit", a continuat el.
Propunerea nu este nouă. Atât în Norvegia, cât și în alte două țări nordice, Suedia și Danemarca, a fost avansată varianta interzicerii tranzacțiilor cash, în condițiile în care deja majoritatea covârșitoare a plăților se efectuează electronic. Bentestuen esteimează la 6% procentajul norvegienilor care încă utilizează cash.
Statul nu are niciun plan deocamdată
Deocamdată statul norvegian a manifestat prudență față de obiectivul avansat de industria finanicară locală ca țara să devină una fără bani de hârtie până în anul 2020 și pe care și ministerul de Finanțe îl asumase în 2014. Totuși, renunțarea completă la cash rămâne problematică, după cum o recunoaște purtătorul de cuvânt a ministerului, Tore Vamraak: "Sunt mulți oameni, inclusiv bătrâni, care vor încă să utilizeze cash-ul și aceasta trebuie permis."
Dezavantajele abolirii cash-ului
În piață există contestatari a unu astfel de proiect. În primul rând, asta ar afecta industria turismului pentru că vizitatorii ar fi în dificultate să facă plăți. În al doilea rând, obiectează, o serie de avocați, în absența cash-ului, toate achizițiile ar putea fi monitorizate, ceea ce pune în discuție păstrarea intimității și caracterul privat al unor activități personale.
De la sediul băncii, în mediul virtual
Bentestuen susține că propunerile de renunțare la cash vin în susținerea unui sens care deja există în societatea norvegiană. 85% dintre clienți nici nu mai trec pe la sediile băncilor, astfel încât ar fi o greșeală păstrarea vechii structuri cu agenții și sucursale. "Este bine să îi urmăm pe clienți și să ne îmbunătățim oferta acolo unde aceștia sunt: în mediul digital", a mai spus oficialul băncii.
Trond Bentestuen, director de comunicare al DnB. (Sursa foto: contul de Flickr al DnB, via dnb.no)
Cum arată autorii propunerii
DnB, grup financiar care consolidează inclusiv fosta Norske Bank, însumează active de 2.464,06 miliarde coroane norvegiene (281,21 miliarde dolari), potrivit ultimei raportări trimestriale postate pe portalul instituției de credit. Partea de equity este de 165,29 miliarde coroane norvegiene (18,86 miliarde dolari), de unde rezultă că operează cu un efect de pârghie de 1/15.