Economia Rusiei s-a contractat anul trecut cu 3,7%, cel mai mare declin începând cu anul 2009, pe fondul scăderii cotațiilor petrolului și al sancțiunilor impuse de comunitatea internațională după anexarea Crimeei. Declinul cererii interne și reducerea semnificativă a investițiilor au contribuit la intrarea economiei în recesiune, potrivit datelor preliminare prezentate luni de Statistica Federației Ruse.
În 2014, economia Rusiei a crescut cu 0,6%.
Vânzările cu amănuntul, indicator ce reflectă evoluția cererii pe piața internă, au scăzut cu 10% în 2015 raportat la anul anterior, în timp ce investițiile de capital s-au redus cu 8,4%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Al doilea cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial ar putea rămâne în recesiune pentru al doilea an consecutiv, în 2016, în condițiile în care prețul “aurului negru” se situează mult sub nivelul de 50 dolari/baril, estimat de autoritățile de la Moscova la construirea bugetului pe 2016, iar majoritatea analiștilor nu anticipează o revenire spre acest prag până la finele anului.
Mai mult, rubla se tranzacționează la minime record față de dolarul american, iar inflația anuală se menține la un nivel ridicat, punând presiune suplimentară asupra consumului, scrie Bloomberg.
La jumătatea lunii ianuarie, premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat că toate ministerele și structurile statale vor fi nevoite să taie din cheltuieli și să-și reducă personalul pentru a face față crizei prin care trece Rusia. Aceasta, după ce anterior guvernul de la Moscova a aprobat un plan prin care se solicită tuturor departamentelor reducerea cheltuielilor cu aproximativ 10%, repetând o politică impusă și în 2015.