SUA - Rata șomajului a crescut, numărul de locuri de muncă noi create s-a redus

SUA - Rata șomajului a crescut, numărul de locuri de muncă noi create s-a redus
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2024

Rata șomajului în SUA a crescut de la 4,1% în iunie la 4,3% în iulie, în timp ce numărul locurilor de muncă înființate de angajatorii americani a fost sub estimările analiștilor, sporind șansele pentru o decizie de relaxare a politicii monetare din partea Rezervei Federale a SUA (Fed), transmite Reuters.

Iulie este a patra lună consecutivă în care a crescut rata șomajului în cea mai mare economie mondială, ceea ce ar putea spori temerile privind evoluția PIB-ului SUA, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Finanțelor confirmă Profit.ro - Prag record la încasări din impozite și taxe. Admite însă că România are un sistem fiscal ”prăfuit și colbuit” CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor confirmă Profit.ro - Prag record la încasări din impozite și taxe. Admite însă că România are un sistem fiscal ”prăfuit și colbuit”
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Raportul publicat de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 114.000 de locuri de muncă luna trecută, mai puține comparativ cu cele 179.000 de locuri de muncă create în iunie, și sub estimările analiștilor intervievați de Reuters, care mizau pe aproximativ 175.000 de noi locuri de muncă.

Piața muncii încetinește, pe fondul scăderii angajărilor, și mai puțin în urma concedierilor, după ce majorarea dobânzilor de către Fed în 2022 și 2023 a afectat cererea. Datele guvernamentale publicate săptămâna aceasta au arătat că angajările în iunie s-au situat la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

GRAFIC Industria românească dă din nou semne de contracție, după o scurtă perioadă de revenire CITEȘTE ȘI GRAFIC Industria românească dă din nou semne de contracție, după o scurtă perioadă de revenire

În plus, câștigul mediu orar a crescut cu 0,2% în iulie, după un avans de 0,3% în iunie. De asemenea, ritmul anual de creștere a salariilor a fost de 3,6% în iulie, după o expansiune de 3,8% în iunie. Este cel mai redus câștig anual din mai 2021.

La reuniunea de miercuri, Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, dar a deschis calea pentru reducerea costurilor de împrumut în septembrie, în condițiile în care inflația continuă să se apropie de ținta Fed de 2%.

Numărul de bugetari a scăzut - Guvernul Ciolacu are acum cea mai redusă creștere medie lunară a aparatului bugetar începând din 2017, performanță deținută anterior de Guvernul Cîțu CITEȘTE ȘI Numărul de bugetari a scăzut - Guvernul Ciolacu are acum cea mai redusă creștere medie lunară a aparatului bugetar începând din 2017, performanță deținută anterior de Guvernul Cîțu

„Există progrese suplimentare spre obiectivul Fed privind o inflație de 2%”, se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară, în care în unanimitate oficialii au fost de acord să mențină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% și 5,50%, și, de asemenea, au pregătit terenul pentru o reducere la reuniunea din 17-18 septembrie, cu doar cinci săptămâni înaintea alegerilor din SUA, din 5 noiembrie.

Traderii se așteaptă ca Fed să înceapă în septembrie reducerea dobânzii, cu 0,25%, apoi alte două reduceri la reuniunile din noiembrie și decembrie.

Conform datelor publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerțului, rata anuală a inflației în iunie s-a situat la 2,5%, față de 2,6% luna precedentă, în linie cu previziunile analiștilor.

INFOGRAFICE Apartamentele se scumpesc din nou, durata de viață a anunțurilor a scăzut semnificativ CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Apartamentele se scumpesc din nou, durata de viață a anunțurilor a scăzut semnificativ

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 0,3% în iunie, după un avans de 0,4% luna precedentă, a anunțat Departamentul american al Comerțului. Temerile privind inflația, costurile ridicate de împrumut și creșterea moderată a salariilor afectează economiile gospodăriilor și cheltuielile.

Ritmul de creștere a economiei americane a fost mai rapid în trimestrul doi din 2024 decât estimau analiștii, iar inflația s-a diminuat, sporind așteptările privind reducerea dobânzilor.

ULTIMA ORĂ Germania, în pragul recesiunii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Germania, în pragul recesiunii

Conform datelor publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerțului, cea mai mare economie mondială a înregistrat un avans anual de 2,8% în perioada aprilie-iunie 2024, după o expansiune de 1,4% în primul trimestru din 2024. Economiștii se așteptau la un avans al PIB-ului SUA de 1,9% în trimestrul doi din 2024.

Rezerva Federală a SUA utilizează datele privind șomajul și cele privind inflația pentru a decide dacă economia încetinește și este gata pentru o reducere a dobânzii de politică monetară.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
somaj