SUA decide noi restrângeri în relațiile comerciale cu China

SUA decide noi restrângeri în relațiile comerciale cu China

Sursa foto: Rawf88 | Dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 13:11

Guvernul federal  american ia noi măsuri pentru a elimina lacunele în legislația tarifară de care profită Shein și Temu.

Administrația Biden a anunțat vineri noi pași pentru a reduce ceea ce numește ”utilizarea excesivă și abuzivă” a unei legi comerciale vechi care permite coletelor cu valoare mică să intre în Statele Unite fără a suporta taxe de import și taxe de procesare, transmite CNBC, preluată de News.ro. Măsurile includ o nouă propunere, care ar interzice ca livrările în străinătate de produse care sunt supuse tarifelor SUA-China să fie eligibile pentru scutirea vamală specială.

Urmărește-ne și pe Google News

Cunoscută sub numele de lacuna de minimis, prevederea comercială permite pachetelor cu o valoare mai mică de 800 USD să intre în Statele Unite cu un control relativ redus. În ultimul deceniu, numărul livrărilor de minimis a explodat, de la aproximativ 140 de milioane la peste un miliard, potrivit unei estimări de la Casa Albă. ”Creșterea drastică a livrărilor de minimis a făcut din ce în ce mai dificilă țintirea și blocarea mărfurilor ilegale sau nesigure care vin în SUA”, a declarat reporterilor Daleep Singh, consilier adjunct pentru securitate națională pentru economie internațională.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Statul pregătește exproprierea combinatului chimic Viromet Victoria, ajuns de la Niculae la Guțu, pentru proiectul noii fabrici de pulberi pentru muniție al Rheinmetall CITEȘTE ȘI Statul pregătește exproprierea combinatului chimic Viromet Victoria, ajuns de la Niculae la Guțu, pentru proiectul noii fabrici de pulberi pentru muniție al Rheinmetall

Oficialii spun că explozia livrărilor de minimis este determinată în mare măsură de câțiva giganți de vânzare cu amănuntul online legați de China, precum Shein și Temu, care folosesc scutirea pentru a livra îmbrăcăminte în valoare de milioane de dolari și bunuri de uz casnic ieftine din fabrici din China, direct clienților americani.

Fiecare pachet individual valorează de obicei mult mai puțin de 800 USD și, prin urmare, se califică pentru scutirea de minimis. Dar noile restricții de eligibilitate pentru produsele care sunt supuse tarifelor în conformitate cu Secțiunea 301, Secțiunea 201 și Secțiunea 232 – precum cele propuse vineri – ar putea schimba acest model de afaceri. ”Deoarece aproximativ 70% din importurile de textile și îmbrăcăminte din China sunt supuse tarifelor din secțiunea 301, acest pas va reduce drastic numărul de colete care intră prin scutirea de minimis”, a spus Singh.

TABEL Motorina a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom din capitală CITEȘTE ȘI TABEL Motorina a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom din capitală

În plus față de regulile tarifare propuse, Casa Albă a anunțat, de asemenea, planuri pentru o nouă regulă care ”să solicite date suplimentare specifice pentru livrările de minimis – inclusiv numărul de clasificare tarifară din 10 cifre și persoana care solicită scutirea de minimis”, potrivit unei fișe informative. De asemenea, administrația Biden a cerut Congresului să adopte o legislație pentru a revizui regulile de minimis inițiale.

O lacună obscură a legii tarifare adoptată de Congres în 1930, scutirea de minimis a ajuns din nou în atenția Casei Albe în ultimii ani, după ce parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea că regula permite comercianților străini să se sustragă tarifelor și controalelor pachetelor lor la graniță. Anul trecut, Comitetul Selectat al Partidului Comunist Chinez a publicat un raport despre Shein și Temu și a stabilit că cele două companii sunt ”probabil responsabile pentru mai mult de 30% din toate pachetele expediate zilnic în Statele Unite în conformitate cu prevederile de minimis și, probabil, aproape jumătate din toate transporturile de minimis către SUA din China.”

VIDEO Maratonul fiscalității: Statul se agită să ia bani pentru 2024. Digitalizarea ANAF intră peste economia reală. Nota de plată: Nivelul taxelor este incert după alegeri CITEȘTE ȘI VIDEO Maratonul fiscalității: Statul se agită să ia bani pentru 2024. Digitalizarea ANAF intră peste economia reală. Nota de plată: Nivelul taxelor este incert după alegeri

Comercianții cu amănuntul tradiționali importă de obicei containere de marfă și le trimit la depozitele din SUA pentru distribuție. Dar Shein și Temu își expediază de obicei produsele direct consumatorilor americani, prin rețelele lor de furnizori chinezi. Folosind lacuna de minimis pentru a evita tarifele, giganții chinezi din comerțul cu amănuntul au ocolit probabil plata unor taxe de import de zeci de milioane de dolari.

Numai în 2022, Gap a plătit 700 de milioane de dolari drept taxe de import, H&M a plătit 205 de milioane de dolari, iar David’s Bridal a plătit 19,5 milioane de dolari, potrivit Comitetului Selectat al Camerei pentru Partidul Comunist Chinez. Shein și Temu, însă, nu au plătit deloc taxe de import.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
shein
temu