Statul va subvenționa de la buget, în 2016, salariile a maxim 1.368 de salariați din industria de apărare care nu desfășoară activitate de bază la locul de muncă din lipsă de comenzi sau de contracte, în scădere cu 7% față de anul trecut (1.472), însă suma prevăzută în bugetul Ministerului Economiei în acest scop anul acesta, de 40,573 milioane lei, este cu 3% mai mare față de cea aferentă anului 2015 (39,328 milioane lei).
"La stabilirea numărului mediu maxim de personal de 1.368 salariați s-a avut în vedere strictul necesar pentru desfășurarea activităților de întreținere, revizii mijloace fixe, reparații, conservare, securizare și administrare a capacităților de producție pentru apărare, indisolubil legate de producția ori comerțul cu armament, muniție și material de război", se arată într-un document guvernamental.
Suma de 40,573 milioane lei, reprezentând subvențiile acordate de stat pentru plata salariilor acestor angajați, include fondurile pentru achitarea contribuțiilor sociale datorate de angajatori, potrivit legii, la bugetele asigurărilor sociale de stat, asigurărilor pentru șomaj și la fondul asigurărilor sociale de sănătate.
CITEȘTE ȘI BNR anunță că băncile au deschis 5.230 de proceduri de executare a caselor, dar au finalizat doar 316Astfel, media subvenției pe salariat crește cu 11% anul acesta, comparativ cu 2015, respectiv cu 245 lei, de la 2.226 la 2.471 lei. Anul trecut, salariul minim pe economie a fost majorat de Guvern, în două tranșe, în total cu peste 16%, de la 900 la 1.050 lei. Pentru 2016, este prevăzută o nouă majorare, de la 1 mai, cu 19%, la 1.250 lei.
"Menținerea la nivel mondial și european a crizei economice a agravat situația economică a operatorilor economici din industria de apărare, conducând la reducerea accentuată a comenzilor militare, cu influențe directe asupra ocupării forței de muncă specializate. Din cauza lipsei de comenzi, situația a devenit critică și în ceea ce privește asigurarea potențialului logistic de apărare a țării, cu implicații negative asupra siguranței și securității naționale. Ținând cont de importanța strategică a industriei de apărare și de asigurarea necesarului forțelor Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională (SNAOPSN) la mobilizare, indiferent de nivelul comenzilor militare, pentru menținerea în funcțiune a unor operatori economici este necesară susținerea bugetară pe perioada în care aceștia nu desfășoară activitate de bază, din lipsă de comenzi sau contracte", își justifică Guvernul decizia.
Executivul invocă, astfel, prevederile art. 346 alin (1) lit. b) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, care prevede că „orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război; aceste măsuri nu trebuie să modifice condițiile de concurență pe piața internă în ceea ce privește produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare”. De asemenea, Consiliul Concurenței s-a exprimat în sensul că astfel de măsuri nu sunt incidente ajutorului de stat.
"Totodată, prin menținerea personalului specializat se evită apariția, în zonele cu sectoare pirotehnice, depozite de armament, muniții și materiale explozive, a riscurilor asupra securității și protecției personalului și a mediului", se mai afirmă în documentul citat.