Proprietarii de firme care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și care riscă din acest motiv să își închidă afacerea vor primi o nouă șansă, deputații hotărând să îi lase să funcționeze în continuare, pe propria răspundere, în acest an, cu condiția ca până la 31 decembrie 2016 să obțină totuși autorizația. Actul normativ care prelungește perioada în care trebuie obținută autorizația urmează să fie promulgat de președinte.
Documentul adoptat în Parlament și consultat de Profit.ro modifică Legea privind apărarea împotriva incendiilor, în sensul că stabilește că acele construcții și amenajări care au fost puse în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu sunt obligate să obțină acest aviz până la 31 decembrie 2016. În acest interval, răspunderea exclusivă pentru funcționarea respectivelor construcții și amenajări, din punct de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu, revine proprietarilor.
Facilitatea nu va fi însă valabilă dacă este constatată o încălcare gravă a acestei cerințe de securitate, care impune oprirea funcționării.
Prelungirea termenului pentru obținerea autorizației este extrem de importantă pentru firme, care au reclamat că se confruntă cu riscul iminent de a închide afacerea în lipsa acestui aviz.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Nu toate firmele sunt obligate să dețină autorizația PSI. Lista completă a celor vizațiÎn luna noiembrie, în prima ședință după tragedia din clubul Colectiv,Guvernul a adoptat o hotărâre care, printre altele, oprește funcționarea construcțiilor sau amenajărilor fără autorizație de securitate la incendiu, până la obținerea acestui document. Termenul limită impus de Guvern pentru obținerea autorizației a fost 31 decembrie 2015.
Organizațiile patronale au reclamat atunci că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) este suprasolicitat din cauza miilor de cereri pentru autorizație și de reclamații depuse de către firmele care nu mai au voie să funcționeze în lipsa autorizației de securitate la incendiu, reglementată mult mai strict de către Guvern după incendiul din clubul Colectiv, astfel că mulți întreprinzători ale căror autorizații expiră nu își mai pot reînnoi documentele până la termenul limită impus de Guvern, riscând eliminarea de pe piață.
Legea nu a fost însă atunci modificată, astfel că, înainte de Sărbătorile de iarnă, ISU a avertizat firmele care organizează spectacole în săli de concerte, spații comerciale, cluburi sau în aer liber, cu o capacitate mai mare de 200 de locuri pe scaune sau cu o suprafață mai mare sau egală cu 2.500 metri pătrați, că sunt obligate să obțină în prealabil autorizația de securitate la incendiu.