Ministerul Economiei lucrează la un proiect de act normativ prin care urmează să înființeze un centru de coordonare a proiectelor de investiții în stațiunile din Carpați. Echipa, formată din cinci oameni, se va ocupa și de promovarea turismului în Carpați atât pe plan intern cât, mai ales, în străinătate, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei.
Vrînceanu spune, citând date de la INS, că stațiunile montane reprezintă singura destinație din România unde toate piețele sursă au creșteri: numărul de turiști din Israel s-a dublat, Germania a avut o creștere de 28,4%, numărul de turisști din Italia a urcat cu 27,5%, cel din Marea Britanie cu 29,3%, în timp ce din Franța au venit cu 24,5% mai mulți turiști, iar din Polonia cu 29,7%. O creștere ceva mai mică a avut Spania, 9,8%.
Secretarul de stat a spus că în Ministerul Economiei se lucrează acum la un proiect de Hotărâre de Guvern prin care urmează să fie înființat la Brașov un centru de coordonare a Convenției Carpatice. "Vor fi acolo cinci posturi, cinci oameni dedicați ai ANT, care vor implementa strategia Guvernului pentru dezvoltatea turiștilor în Carpați", a explicat Vrînceanu. Centrul, care va fi funcțional în octombrie, va coordona toate activitățile specifice unei unități de management de proiect, de la implementare și administrare de proiecte din surse de finanțare naționale și externe, în viitor, până la promovarea destinațiilor montane.
CITEȘTE ȘI Turismul a mai primit 900.000 de euro pentru promovare. Secretar de stat: Ar mai fi nevoie de încă 2 mil. euro"Cred că acest proiect e un moment zero în strategia de dezvoltare în Carpați, pentru că e o primă platformă regională în șapte state, în centrul și estul Europei, în care România urmează să aibă un rol important", a mai spus oficialul Ministerului Economiei. Cei cinci angajați ai centrului vor face cunoscute stațiunile montane la târgurile internaționale, dar vor promova destinațiile și pe platforme online. Acesta este un prim astfel de centru în România.
Turiștii străini cazați în România în primul semestru au cheltuit în total 2,76 miliarde lei (circa 615 milioane euro), ceea ce înseamnă în medie 2.527 de lei de persoană la un număr de 1,09 milioane de turiști, din care cei mai mulți au venit pentru afaceri, conferințe, sau cursuri, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS), citate de News.ro.
Călătoriile în scop particular, în care sunt incluse vacanțele, sesiunile de cumpărături, evenimente culturale și sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor și rudelor sau doar tranzit, au reprezentat 41% din numărul total de turiști străini, din care vacanțele au avut o pondere de 59,6%.