Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape 1,5 miliarde de lei din piața internă, la randamente în scădere față de săptămâna trecută și mai ales față de începutul lui noiembrie. Este pentru prima oară din septembrie când statul împrumută lei la dobânzi de sub 8% pe an.
Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.
Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Finanțele au plasat obligațiuni cu scadența (cea mai lungă în lei) în aprilie 2036 în valoare de 825 de milioane de lei, mai mult decât dublu față de prospectul de 400 de milioane de lei. Băncile au subscris oferte de 1,32 de miliarde de lei, iar randamentul mediu de adjudecare a fost de 7,87%. În urmă cu o lună, când piețele regionale erau mai potrivnice, randamentul mediu pe aceeași serie de obligațiuni a ajuns la 9,4% pe an.
Obligațiunile scadente în noiembrie 2025 au atras oferte de 770 de milioane de lei la un prospect de 400 de milioane de lei, iar MFP a împrumutat 662 de milioane de lei pe această serie, la un randament mediu de 7,47% pe an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Luna trecută, randamentul ajunsese la 9,1% în piața primară.
Datoria publică românească beneficiază de o perioadă mai bună în context regional, după o creștere puternică a randamentelor în prima parte a lunii octombrie – titlurile în lei pe 10 ani s-au apropiat de 10%, acestea au început o corecție la finele lunii respective, care a continuat în noiembrie.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Industria locală de software va înregistra un nou record. UiPath a depășit IBM în România”Unul dintre punctele cheie a fost publicarea raportului american privind inflația pe octombrie, la 7,7% pe an, cel mai redus nivel de după ianuarie”, arată o analiză Erste. Într-o zi randamentele au scăzut 0,5-0,9 puncte procentuale în țările non-euro din Europa Centrală și de Est.
În noiembrie, randamentele au scăzut cu circa 2 puncte procentuale în Ungaria, cea mai bună performanță din regiune, dar după o perioadă în care dobânzile depășiseră 10%, 1,7 pp în Polonia, 1,2 pp în Cehia și 1,4 pp în România.
”În perspectivă, semnele slăbirii presiunii inflaționiste în piețele importante și așteptările privind un pas mai redus al întăririi politicii monetare de către Fed și Banca Centrală Europeană favorizează un nivel mai redus al randamentelor. În fine, sfârșitul ciclului monetar în regiune ar trebui să susțină o scădere în continuare a dobânzilor pe termen lung în lunile ce vin”, arată Erste.
BNR a majorat în octombrie și noiembrie rata cheie cu 1,25 puncte procentuale în total până la 6,75% pe an, nivel pe care unii analiști ca fiind vârful actualului ciclu de majorare a ratei cheie. După ce a început mai greu cu creșterile de dobânzi, BNR a ajuns cu rata la același nivel cu cel al Poloniei, dar se află sub cel din Cehia (7%) și Ungaria (unde rata efectivă este de 18%).
CITEȘTE ȘI FOTO - Hartă devenită virală: România, creștere economică de 800% în ultimii 22 de ani, cea mai mare din EuropaBanca centrală a actualizat și prognoza de inflație, din nou în creștere, la 16,3% la finele anului curent și la 11,2% la sfârșitul lui 2023.
Guvernul a împrumutat o sumă record de 12,3 miliarde de lei în noiembrie și a ajuns la un total de 114,3 miliarde de lei în acest an, inclusiv din plasamentele pe piețele externe și cele la populație, respectiv 133,7 miliarde de lei dacă sunt incluse și sumele din PNRR.