România - cel mai semnificativ avans din UE al producției industriale

România - cel mai semnificativ avans din UE al producției industriale
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Producția industrială a scăzut cu 0,1% în zona euro și nu s-a modificat în Uniunea Europeană în iunie, comparativ cu precedentele trei luni, iar România a înregistrat cel mai semnificativ avans, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creșteri ale producției industriale în iunie, față de mai, au fost în România (4%), Finlanda (3,6%) și Slovacia (2,1%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 7,8%), Belgia (minus 6,5%), Croația și Portugalia (ambele cu minus 3,7%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Guvernul a terminat recalcularea a 4,6 milioane de pensii. Peste 82% din pensionari vor primi pensii majorate de la 1 septembrie. Creșterile stabilite CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a terminat recalcularea a 4,6 milioane de pensii. Peste 82% din pensionari vor primi pensii majorate de la 1 septembrie. Creșterile stabilite
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În cazul UE, a crescut cu 0,7% producția de bunuri intermediare, cu 1,4% cea de energie, cu 0,9% cea de bunuri de capital, cu 3,2% cea de bunuri de folosință îndelungată, în timp ce producția de bunuri de folosință imediată a scăzut cu 2%.

În iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, producția industrială a scăzut cu 3,9% în zona euro și cu 3,2% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creșteri în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, au fost înregistrate în Grecia (9,5%), Cipru (8,8%) și Malta (6,3%), iar cele mai semnificative scăderi în Irlanda (minus 17,4%), Croația (minus 8,3%) și Letonia (5,5%). România a înregistrat o creștere anuală de 0,5% în iunie, după un declin de minus 7% în mai.

În cazul UE, producția de bunuri intermediare a scăzut cu 1,2%, cea de bunuri de capital cu 7,1%, cea de bunuri de folosință îndelungată cu 2%, în timp ce producția de energie a crescut cu 2,6%, iar cea de bunuri de folosință imediată cu 0,9%.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România, de la o lună la alta, în iunie 2024, producția industrială (serie brută) a crescut față mai 2024, cu 2,3%, ca efect al creșterilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+5,5%) și industriei prelucrătoare (+2,3%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 3,5%.

Ca serie ajustată, în același interval de analiză, producția industrială s-a majorat cu 4%, datorită activităților din producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+5,4%) și din industria prelucrătoare (+5,1%). Pe de altă parte, industria extractivă s-a diminuat cu 1,5%.

FOTO România pregătește de lansare prima locomotivă electrică modernizată cu fonduri prin PNRR. Alte 54 de locomotive sunt în așteptare CITEȘTE ȘI FOTO România pregătește de lansare prima locomotivă electrică modernizată cu fonduri prin PNRR. Alte 54 de locomotive sunt în așteptare

Potrivit INS, față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 3,9%, în iunie 2024, pe fondul scăderilor din cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,5%), industria prelucrătoare (-3,8%) și industria extractivă (-3,3%).

În același timp, producția industrială, ca serie ajustată, a crescut cu 0,5%, datorită industriei prelucrătoare (+1,3%). La polul opus s-au situat producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă, cu scăderi de 5,4%, respectiv de 2,7%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
românia