Datele semnal dezamăgitoare privind creșterea economică publicate azi dimineață de Statistica oficială determină economiștii să taie din așteptările pentru acest an.
Economia României a crescut în trimestrul al doilea cu doar 0,1% în termeni trimestriali și cu doar 0,8% în termeni anuali. Dinamica anuală din primul trimestru a fost revizuită de la 0,5% la doar 0,1%. Astfel deși economia a accelerat teoretic în T2, rata de creștere de 0,8% este cu mult sub cea așteptată de piață, de 2,3%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai mult, creșterea PIB pe primele șase luni este de doar 0,7%.
"Datele de astăzi prezintă o imagine destul de sumbră a unei creșteri mai lente decât se aștepta", noteză Ștefan Posea, economist la ING Bank România. „Asta înseamnă că dacă a doua parte a anului nu e mult mai bună decât prima, riscurile au crescut semnificativ ca economia să nu înregistreze niciun progres sau chiar să încetinească comparativ cu rata de anul trecut”.
ING a revizuit acum de la 2,8% la 2% prognoza de creștere pentru acest an, cifră pe care o consideră încă optimistă. Anul trecut, economia a crescut cu 2,1%, în încetinire de la 4,1% în 2022.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Negocierile cu Bruxelles-ul pentru taxe: Finanțele încearcă să convingă Comisia Europeană că Guvernul poate obține doar printr-o colectare mai bună o parte cât mai mare din veniturile suplimentare. Ajustare mai redusă a deficitului
Banca olandeză subliniază că indicatorii cu frecvență ridicată arată spre un consum puternic, susținut de creșterea salariilor și de creditare. Pe de altă parte, e posibil ca dinamica PIB să fi fost trasă în jos de exportul net și de variația stocurilor. Mai mult, notează Posea, întârzierile privind investițiile s-ar putea să se fi reflectat mai mult în rezultatele din T2.
Economistul ING apreciază că au crescut șansele pentru o nouă tăiere de dobândă din partea BNR în toamnă - până acum considera că BNR va lua o pauză după ce a redus rata de la 7% la 6,5% în iulie și august.
Statistica urmează să publice în septembrie datele amănunțit privind PIB și ING nu exclude revizuri.
CITEȘTE ȘI FOTO România și-a fixat planul pentru apărare: Afaceri anuale de aproape 2 miliarde lei, cu dublarea companiilor de stat și investiții de peste 7 miliarde lei. Producție locală, inclusiv de drone, cu până la 10.000 de specialiști. Nou acord naționalBanca Comercială Română așteptă acum datele detaliate pentru a tăia din prognoza de 2,6% pentru acest an – și estimează că aceasta s-ar putea duce spre 2%. În februarie, BCR revizuia de la 3,3% la 2,6% prognoza pentru acest an, tot după date dezamăgitoare.
„Având în vedere datele actuale, modelul nostru indică spre o creștere de 1,4% a PIB pentru întregul an. Punem prognoza de 2,6% sub revizuire, cel mai probabil în jos, și așteptăm mai multe detalii din comunicatul din 6 septembrie. Având în vedere tendințele de fond din datele cu frecvență ridicată, o creștere de 2% pentru întregul an e mai probabilă”, arată Vlad Ioniță, analist la BCR.
ING și BCR se așteptau la o dinamică anuală de 2,8%, respectiv 2,9% în T2, astfel că datele de azi sunt mult sub prognozele celor două bănci.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE CITR: Numărul companiilor de impact care au intrat în insolvență a fost dublu în primul semestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Cauzele: vânzări în scădere și datorii în creștereBCR vede de asemenea consumul drept o sursă de creștere pentru acest, susținută de investițiile din fonduri UE. Pentru 2025, BCR menține prognoza de creștere economică la 3,4%, dar avertizează că riscurile sunt în creștere ca aceasta să fie mai mică, sub impactul "mediului extern volatil și al posibilelor măsuri fiscale adoptate de guvern pentru a adresa deficitul fiscal mare".
Pe partea de ofertă, ING și BCR remarcă evoluția încă slabă a industriei, chiar dacă datele s-au îmbunătățit peste așteptări în iunie.
Construcțiile civile și comerciale au continuat să aibă o dinamică slabă și să tragă în jos creșterea economică, dar cele inginerești (finanțate din fonduri publice) au accelerat.
BCR se așteaptă ca investițiile să fi avut în continuare o contribuție pozitivă la creșterea trimestrială a PIB, dar se așteaptă ca cea anuală să fi devenit mai mică.