ULTIMA ORĂ Economiștii încep să revizuiască prognozele de creștere economică pentru acest an, după datele slabe de la Statistică

ULTIMA ORĂ Economiștii încep să revizuiască prognozele de creștere economică pentru acest an, după datele slabe de la Statistică
scris 14 aug 2024

Datele semnal dezamăgitoare privind creșterea economică publicate azi dimineață de Statistica oficială determină economiștii să taie din așteptările pentru acest an.

VEZI AICI ȘI Ciolacu pentru Profit.ro, optimist după datele sub așteptări privind creșterea economică din T2: România va avea la final de an cea mai mare creștere economică din UE!

Urmărește-ne și pe Google News

Economia României a crescut în trimestrul al doilea cu doar 0,1% în termeni trimestriali și cu doar 0,8% în termeni anuali. Dinamica anuală din primul trimestru a fost revizuită de la 0,5% la doar 0,1%. Astfel deși economia a accelerat teoretic în T2, rata de creștere de 0,8% este cu mult sub cea așteptată de piață, de 2,3%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
BAROMETRU 1 din 5 tineri consideră că veniturile familiei sunt insuficiente, aproape 80% văd ca problematică șansa la o locuință sau la un loc de muncă de calitate. Sistemul educațional, eșec pe piața muncii sau a afacerilor CITEȘTE ȘI BAROMETRU 1 din 5 tineri consideră că veniturile familiei sunt insuficiente, aproape 80% văd ca problematică șansa la o locuință sau la un loc de muncă de calitate. Sistemul educațional, eșec pe piața muncii sau a afacerilor

Mai mult, creșterea PIB pe primele șase luni este de doar 0,7%.

"Datele de astăzi prezintă o imagine destul de sumbră a unei creșteri mai lente decât se aștepta", noteză Ștefan Posea, economist la ING Bank România. „Asta înseamnă că dacă a doua parte a anului nu e mult mai bună decât prima, riscurile au crescut semnificativ ca economia să nu înregistreze niciun progres sau chiar să încetinească comparativ cu rata de anul trecut”.

ING a revizuit acum de la 2,8% la 2% prognoza de creștere pentru acest an, cifră pe care o consideră încă optimistă. Anul trecut, economia a crescut cu 2,1%, în încetinire de la 4,1% în 2022.

EXCLUSIV Negocierile cu Bruxelles-ul pentru taxe: Finanțele încearcă să convingă Comisia Europeană că Guvernul poate obține doar printr-o colectare mai bună o parte cât mai mare din veniturile suplimentare. Ajustare mai redusă a deficitului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Negocierile cu Bruxelles-ul pentru taxe: Finanțele încearcă să convingă Comisia Europeană că Guvernul poate obține doar printr-o colectare mai bună o parte cât mai mare din veniturile suplimentare. Ajustare mai redusă a deficitului

Banca olandeză subliniază că indicatorii cu frecvență ridicată arată spre un consum puternic, susținut de creșterea salariilor și de creditare. Pe de altă parte, e posibil ca dinamica PIB să fi fost trasă în jos de exportul net și de variația stocurilor. Mai mult, notează Posea, întârzierile privind investițiile s-ar putea să se fi reflectat mai mult în rezultatele din T2.

Economistul ING apreciază că au crescut șansele pentru o nouă tăiere de dobândă din partea BNR în toamnă - până acum considera că BNR va lua o pauză după ce a redus rata de la 7% la 6,5% în iulie și august.

Statistica urmează să publice în septembrie datele amănunțit privind PIB și ING nu exclude revizuri.

FOTO România și-a fixat planul pentru apărare: Afaceri anuale de aproape 2 miliarde lei, cu dublarea companiilor de stat și investiții de peste 7 miliarde lei. Producție locală, inclusiv de drone, cu până la 10.000 de specialiști. Nou acord național CITEȘTE ȘI FOTO România și-a fixat planul pentru apărare: Afaceri anuale de aproape 2 miliarde lei, cu dublarea companiilor de stat și investiții de peste 7 miliarde lei. Producție locală, inclusiv de drone, cu până la 10.000 de specialiști. Nou acord național

Banca Comercială Română așteptă acum datele detaliate pentru a tăia din prognoza de 2,6% pentru acest an – și estimează că aceasta s-ar putea duce spre 2%. În februarie, BCR revizuia de la 3,3% la 2,6% prognoza pentru acest an, tot după date dezamăgitoare.

„Având în vedere datele actuale, modelul nostru indică spre o creștere de 1,4% a PIB pentru întregul an. Punem prognoza de 2,6% sub revizuire, cel mai probabil în jos, și așteptăm mai multe detalii din comunicatul din 6 septembrie. Având în vedere tendințele de fond din datele cu frecvență ridicată, o creștere de 2% pentru întregul an e mai probabilă”, arată Vlad Ioniță, analist la BCR.

ING și BCR se așteptau la o dinamică anuală de 2,8%, respectiv 2,9% în T2, astfel că datele de azi sunt mult sub prognozele celor două bănci.

INFOGRAFICE CITR: Numărul companiilor de impact care au intrat în insolvență a fost dublu în primul semestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Cauzele: vânzări în scădere și datorii în creștere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE CITR: Numărul companiilor de impact care au intrat în insolvență a fost dublu în primul semestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Cauzele: vânzări în scădere și datorii în creștere

BCR vede de asemenea consumul drept o sursă de creștere pentru acest, susținută de investițiile din fonduri UE. Pentru 2025, BCR menține prognoza de creștere economică la 3,4%, dar avertizează că riscurile sunt în creștere ca aceasta să fie mai mică, sub impactul "mediului extern volatil și al posibilelor măsuri fiscale adoptate de guvern pentru a adresa deficitul fiscal mare".

Pe partea de ofertă, ING și BCR remarcă evoluția încă slabă a industriei, chiar dacă datele s-au îmbunătățit peste așteptări în iunie.

Construcțiile civile și comerciale au continuat să aibă o dinamică slabă și să tragă în jos creșterea economică, dar cele inginerești (finanțate din fonduri publice) au accelerat.

BCR se așteaptă ca investițiile să fi avut în continuare o contribuție pozitivă la creșterea trimestrială  a PIB, dar se așteaptă ca cea anuală să fi devenit mai mică.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
crestere pib
prognoza crestere economica
crestere impozite
crestere taxe