România a transmis Uniunii Europene un set de peste 30 de propuneri pentru facilitarea accesului firmelor românești pe piața americană, rezultat în urma unei consultări la nivel național cu privire la temele care ar trebui incluse în Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), negociat în prezent de Uniunea Europeană cu Statele Unite ale Americii (SUA).
"Rezultatele consultărilor naționale sunt spectaculoase. Am găsi multe sectoare preocupate de acest aspect, companii românești care au deja succes pe piața americană. Avem peste 30 de sugestii în sfera economică pentru a fi incluse în acord. (...) Sper ca cel puțin 80% din aceste propuneri să se regăsească în tratat", a declarat vineri europarlamentarul Sorin Moisă, care este și coordonator al acestei consultări.
El i-a înmânat propunerile României comisarului european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, care a participat la conferința "TTIP: Romania's Voice".
"Lista de priorități a României cuprinde peste 30 de cerințe care să înlesnească accesul firmelor românești pe piața americană, câteva cerințe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv șase puncte sociale și de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor și a societății civile", a subliniat Sorin Moisă.
Europarlamentarul român a mai spus că, inițial, consultarea națională a fost derulată cu 1.500 de firme, însă ulterior a fost focalizată mai bine pe exportatorii în SUA, cu accent pe IMM-uri, pentru care a fost creat un portal special pentru accesul la informațiile necesare pentru exportul pe piața americană.
La rândul său, comisarul european a spus că este foarte important ca, în susținerea negocierilor, să se țină cont de opiniile companiilor, de ceea ce este relevant pentru acestea.
Ea a precizat că este încrezătoare că Parteneriatul va fi încheiat înainte de finalizarea mandatului Obama. "Aceasta este intenția noastră. Este posibil, este fezabil, cred că se poate, dar nu se poate face o promisiune fermă", a mai spus Cecilia Malmstrom.
Oficialul european a mai afirmat că nu există un studiu privind impactul unui eventual eșec al acestor negocieri, însă cu siguranță s-ar pierde foarte multe oportunități.
"Nu vom stopa comerțul cu SUA, pentru că este un partener important pentru noi, dar vom pierde foarte multe oportunități dacă eșuăm. Ce fel de semnal transmitem restului lumii? Pierdem multe oportunități și ar fi păcat!", a subliniat comisarul european.
Cercetarea la nivelul economiei românești, care a stat la baza propunerilor transmise de România Uniunii Europene, s-a derulat în perioada mai - octombrie 2015 și a avut drept scop identificarea intereselor, priorităților și sensibilităților României în negocierea TTIP.
Sursa: Agerpres