Economia României va avansa cu 3,3% în 2015, după ce anul trecut creșterea a încetinit la 2,8%,avansul din acest an fiind susținut în special de consumul intern, pe fondul relaxării politicilor fiscale, potrivit estimărilor Coface.
"În 2015, cererea internă va fi stimulată de relaxarea politicii fiscale ca urmare a reducerii contribuțiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare în iunie 2015 și de o reevaluare a pensiilor și a salariilor din sectorul public. Consumul va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, de gospodăriile care, deși au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare", se arată într-un comunicat al Coface România.
Compania notează că îmbunătățirea situației economice va depinde și de reducerea evaziunii fiscale, în condițiile în care economia subterană este estimată la o treime din PIB, precum și de o mai bună gestionare a companiilor de stat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional și ale Comisiei Naționale de Prognoză, economia României va avansa în acest an cu 3,4%. În primul semestru, PIB a crescut cu 3,8% pe serie ajustată sezonier.
Coface estimează un deficit bugetar de 2,5% din PIB în 2015, în creștere de la 1,5% din PIB anul trecut. Nivelul datoriei publice se va menține la 39% din PIB.
În sectorul bancar, Coface anticipează menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,7% până la finele anului, în timp ce inflația anuală va rămâne sub nivelul-țintă de 2,5%, ceea ce ar putea reduce și mai mult rata rezervelor obligatorii pentru credit, potrivit comunicatului.
"În acest context, reducerea continuă a datoriei în valută (mai mult de jumătate dintre creditele restante sunt în valută) a jucătorilor economici ar trebui să se încheie printr-o compensare a creșterii datoriei exprimate în lei", notează Coface.
Totodată, investițiile din sectorul public se vor menține la un nivel relativ scăzut, în principal din cauza complicațiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene și a lipsei unei structuri locale adecvate.
Coface a menținut calificativul acordat României la nivelul "B", categorie care indică un mediu economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăților deja sărac.