Rata șomajului din Marea Britanie, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și jumătate

Rata șomajului din Marea Britanie, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și jumătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Rata șomajului în Marea Britanie a crescut neașteptat, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și jumătate, arată datele publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS), transmit Reuters și BBC.

În perioada februarie - aprilie 2024, rata șomajului a urcat la 4,4%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2021 și peste estimările analiștilor. În precedentele trei luni se înregistrase un nivel de 4,3%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE Numărul firmelor dizolvate în România, după primele patru luni din 2024, a atins un record al ultimilor 12 ani CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Numărul firmelor dizolvate în România, după primele patru luni din 2024, a atins un record al ultimilor 12 ani

În pofida șomajului ridicat, creșterea salariilor rămâne solidă, câștigurile continuând să crească mai rapid decât prețurile. Dar există o nouă creștere a ratei de inactivitate, se consideră că mai mult de o cincime din persoanele din categoria de vârstă activă nu își caută în mod activ un loc de muncă.

"Datele din această lună continuă să arate semne de înăsprire a pieței forței de muncă, numărul locurilor de muncă vacante scade iar șomajul crește, deși avansul câștigurilor rămâne relativ solid", se arată în comunicatul ONS.

Salariile, ajustate în funcție de inflație, au crescut cu 2,9% în perioada februarie - aprilie 2024, cel mai ridicat nivel din august 2021.

Excluzând bonusurile, câștigurile au crescut în ritm anual cu 6%, dar sub așteptările analiștilor. Majorarea salariului minim, care a urcat în aprilie cu 9,8%, ajungând la 11,44 lire sterline (14,32 dolari) pe oră, a pus presiune pe unii angajatori să reducă angajările sau să majoreze prețurile.

Numărul angajaților a scăzut cu 36.000 în perioada martie - aprilie, iar declinul a continuat în mai. De asemenea, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 9.000 la 904.000.

Datele ONS arată că 22,3% din persoanele din categoria de vârstă activă (peste nouă milioane) nu își caută în mod activ un loc de muncă. În aceste condiții au sporit temerile că deficitul de angajați afectează economia britanică, iar în ultimii ani rata de inactivitate în rândul adulților a rămas la un nivel persistent ridicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
marea britanie