GRAFICE Prețul gazelor a coborât la nivelul de la începutul lunii, după ce a atins și 200 de lei/MWh

GRAFICE Prețul gazelor a coborât la nivelul de la începutul lunii, după ce a atins și 200 de lei/MWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 iun 2024

Atenuarea problemelor de pe componenta ofertei de gaze, atât la nivel european, cât și național, a condus la ieftinirea gazelor pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) la nivelul de la începutul lunii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Prețul spot al gazelor a atins miercurea trecută nivelul de 200 de lei/MWh, cel mai înalt nivel înregistrat de la începutul lunii decembrie, efect al reducerii ofertei, atât la nivel internațional, în urma problemelor apărute la un gazoduct prin care Norvegia exportă gaze în Marea Britanie, cât și la nivel național, unde un important zăcământ operat de Romgaz a intrat în revizie.

În prezent, prețul mediu al gazului cu livrare în ziua de marți a coborât la 143,4 lei/MWh, în timp ce cel mai ridicat preț al zilei a fost de 145,1 lei/MWh, cu aproape o treime sub cel înregistrat miercurea trecută.

Producția de gaze naturale a Gazprom, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată CITEȘTE ȘI Producția de gaze naturale a Gazprom, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată

Volumele tranzacționate pe piața pentru ziua următoare au fost de 41,7 GWh, echivalente cu 17% din producția internă curentă. alți 9,8 GWh au fostr tranzacționați pe cealaltă piață spot, cea intraday, ceea ce ridică volumule de gaze comercializate pe piețele spot din România la peste 21% din volumul producției interne curente.

Între timp, nivelul producției interne, chiar dacă nu a ajuns la nivelul maxim de 26 milioane mc/zi, a crescut de la 21 milioane mc/zi la 23 milioana mc/zi.

Evoluția prețului gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de BRM

Evoluția prețului gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de BRM

Și cererea internă este una redusă, marți România fiind exportatoare netă de gaze, importând 6,4 milioane mc cubi via Bulgaria și exportând 7,8 milioane mc, din care 7 milioane în Ungaria și 0,8 milioane în Republica Moldova.

Producția internă a scăzut săptămâna trecută cu 16%, de la apoximativ 25 milioane mc/zi la 21 milioane mc/zi, în urma deciziei Romgaz de a efectua lucrări de revizie la zăcămintele pe care le operează.

FOTO Nuclearelectrica și coreenii de la KHNP încep lucrările la prima instalație de detritiere din Europa. Cât costă CITEȘTE ȘI FOTO Nuclearelectrica și coreenii de la KHNP încep lucrările la prima instalație de detritiere din Europa. Cât costă

Iar în partea a doua a anului situația nu se va schimba.

Profit.ro a anunat că și principalul concurent al Romgaz, OMV Petrom, se pregătește de revizii.

Compania se așteaptă la o scădere mai accentuată a propriei producții în a doua jumătate a anului, în pofida unei diminuări sub cea anticipată, de doar 4%, în primul trimestru al acestui an.

Importurile, exporturile, producția internă și înmagazinările de marți

Importurile, exporturile, producția internă și înmagazinările de marți

“În primul trimestru am avut performanțe bune de producție, de fapt mai bune decât ne așteptam, cu o scădere de doar 4% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cred că a fost destul de echilibrat între petrol și gaze naturale în primul trimestru. În acest moment, ne menținem anticipația de a produce peste 106.000 de barili echivalent petrol pe zi pentru întregul an. În a doua jumătate a anului avem însă activități de mentenanță, la fel ca anul trecut. Deci, ne așteptăm la o rată de scădere mai mare în a doua jumătate a anului”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

Ca urmarea a faptului că este mare producător de hidrocarburi, România este statul membru al Uniunii Europene cel mai puțin dependent de importul de gaze și al doilea cel mai puțin dependent stat UE de importul de produse petroliere. În ceea ce privește importul total de energie, România se află pe poziția a patra ca independență, după Suedia, Estonia și Islanda.

O scădere mai accelerată a producției interne va conduce la o majorare a dependenței de importuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
brm
spor
romgaz
omv
petrom
producție
scădere
norvegia
gazoduct