Moody’s avertizează cu privire la un risc la adresa cotației Franței după dizolvarea Adunării Naționale

Moody’s avertizează cu privire la un risc la adresa cotației Franței după dizolvarea Adunării Naționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2024

Dizolvarea Adunării Naționale, Camera inferioară a Parlamentului francez, anunțată duminică de către președintele francez Emmanuel Macron ”crește riscurile” cu privire la controlul bugetar al Franței și cu privire la cotația țării, avertizează agenția de cotație Moody's, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Moody's acordă Franței cotația Aa2 cu o perspectivă stabilă, cu un nivel deasupra agențiilor Fitch et S&P, care o cotează AA- din 2023 și, respectiv din mai, scrie News.ro

Deficitul balanței comerciale, mai mare cu 5% față de perioada similară a anului trecut CITEȘTE ȘI Deficitul balanței comerciale, mai mare cu 5% față de perioada similară a anului trecut

Partidul care va învinge în alegerile anticipate de la 30 iunie și 7 iulie ”probabil că nu va avea o majoritate absolută”, comentează Moody's, deoarece majoritatea macronistă are nevoie de ”aproximativ 40 de mandate suplimentare”, iar Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) de ”peste 200”, calculează agenția.

Agenția de cotație subliniază riscurile unei multiplicări a moțiunilor de cenzură în următoarea legislatură și vede în acest lucru ”un risc sporit de instabilitate politică, cu atât mai mult cu cât Adunarea Națională nu poate să fie dizolvată în ptimul an”.

O asemenea instabilitate ”angrenează un risc al creditării”, subliniază Moody's, în contextul în care Guvernul în exercițiu și-a revizuit în creștere previziunile cu privire la deficitul public în 2024 și 2025, menținându-și previziunea unei reveniri la nivelul de 3% din PIB în 2027.

”Având în vedere instabilitatea peisajului politic, este posibil ca aceste obiective să fie abandonate, în pofida presiunii probabile a Comisiei Europene (CE)” ca Franța să respecte reglementările bugetare ale UE, apreciază Moody's.

Ea remarcă faptul că ”povara datoriei franceze este cea mai ridicată în rândul colegilor săi europeni”, dar că ”ritmul reducerii deficitului Franței va fi mai lent decât cel al majorităților colegilor săi europeni”.

Ea estimează că datoria publică ”va crește lent de la 110,6% din PIB în 2023 la aproape 115% din PIB până în 2027”, în contextul în care Guvernul prevede o cvasi-stabilizare până în 2027.

Grecia se pregătește pentru prima caniculă din acest an CITEȘTE ȘI Grecia se pregătește pentru prima caniculă din acest an

Moody's se așteaptă, așadar, la ”o deteriorare a sustenabilității datoriei franceze” și subliniază riscul unei degradări a perspectivei și cotației, ”dacă vom conchide că deteriorarea capacității de îndatorare este mai importantă în Franța” decât în țări cotate asemănător.

”Un angajament mai puțin puternic asupra consolidării bugetare va crește totodată presiunile în vederea unei scăderi” a cotației, conchide Moody's.

viewscnt
Afla mai multe despre
moody’s
franta