Inflația în zona euro s-a atenuat luna trecută, dar ritmul de creștere a prețurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat, sporind îngrijorările în rândul oficialilor de la Banca Centrală Europeană (BCE) potrivit cărora presiunile asupra prețurilor s-ar putea menține la un nivel ridicat, transmite Reuters.
Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro s-a situat în iunie la 2,5%, în scădere de la 2,6% în mai, și în linie cu estimările analiștilor. Inflația este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022, și se apropie de ținta BCE de 2%, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ritmul de creștere a prețurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat (4,1% în iunie, după un avans similar luna precedentă), urmat de prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări (2,5% în iunie, după o creștere de 2,6% luna precedentă), produse industriale (0,7% în iunie, după un avans similar luna precedentă) și energie (0,2% în iunie, după o creștere de 0,3% luna precedentă).
Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a menținut la 2,9% în iunie, în timp ce analiștii se așteptau la un nivel de 2,8% luna trecută. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Probabil datele nu vor fi suficiente pentru ca BCE să aibă o imagine clară privind evoluția prețurilor, iar președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat deja că instituția nu are încă suficiente dovezi că amenințările legate de inflație au trecut, sporind astfel așteptările că oficialii nu vor reduce dobânzile luna aceasta.