Rata inflației în zona euro a scăzut

Rata inflației în zona euro a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 16:17

Inflația în zona euro s-a atenuat luna trecută, dar ritmul de creștere a prețurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat, sporind îngrijorările în rândul oficialilor de la Banca Centrală Europeană (BCE) potrivit cărora presiunile asupra prețurilor s-ar putea menține la un nivel ridicat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro s-a situat în iunie la 2,5%, în scădere de la 2,6% în mai, și în linie cu estimările analiștilor. Inflația este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022, și se apropie de ținta BCE de 2%, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru prima jumătate a anului. Nu e unul încurajator, dar iunie devine cea mai bună lună din acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru prima jumătate a anului. Nu e unul încurajator, dar iunie devine cea mai bună lună din acest an

Ritmul de creștere a prețurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat (4,1% în iunie, după un avans similar luna precedentă), urmat de prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări (2,5% în iunie, după o creștere de 2,6% luna precedentă), produse industriale (0,7% în iunie, după un avans similar luna precedentă) și energie (0,2% în iunie, după o creștere de 0,3% luna precedentă).

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a menținut la 2,9% în iunie, în timp ce analiștii se așteptau la un nivel de 2,8% luna trecută. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Probabil datele nu vor fi suficiente pentru ca BCE să aibă o imagine clară privind evoluția prețurilor, iar președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat deja că instituția nu are încă suficiente dovezi că amenințările legate de inflație au trecut, sporind astfel așteptările că oficialii nu vor reduce dobânzile luna aceasta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
inflatie