Cel mai scăzut nivel al șomajului în zona euro din ultimii 26 de ani

Cel mai scăzut nivel al șomajului în zona euro din ultimii 26 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 14:17

Rata șomajului în zona euro s-a situat la 6,4% în luna mai, stabilă comparativ cu aprilie, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), acesta fiind cel mai redus nivel de când s-a început publicarea datelor, în aprilie 1998, pentru statele din zona euro, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Aceste cifre sunt o dovadă a rezistenței pieței muncii în fața stagnării economice înregistrate în ultimul an și jumătate. Chiar dacă activitatea economică în zona euro a stagnat, începând de la finele lui 2022, ca urmare a consecințelor războiului din Ucraina și exploziei inflației, rata șomajului a continuat să scadă pentru a se stabiliza începând din primăvara lui 2023 la un nivel fără precedent din ultimul sfert de secol, scrie Agerpres.

Deputatul Dan Vîlceanu - urmărit penal pentru ultraj și purtare abuzivă CITEȘTE ȘI Deputatul Dan Vîlceanu - urmărit penal pentru ultraj și purtare abuzivă

În cazul Uniunii Europene, rata șomajului s-a situat la 6% în mai, de asemenea stabilă comparativ cu aprilie.

În România, rata șomajului a crescut la 5,4% în mai, de la 5,3% în aprilie.

În cifre absolute, 13,2 milioane de persoane din UE erau în șomaj în mai, dintre care 11,078 milioane în țările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situația din aprilie, numărul șomerilor a crescut cu 13.000 persoane în UE și cu 38.000 de persoane în zona euro.

În mai, 2,828 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau șomeri, dintre care 2,287 milioane în zona euro. Rata șomajului în rândul tinerilor era de 14,4% în UE și de 14,2% în zona euro, după ce în aprilie rata șomajului era de 14,5% în UE și de 14,2% în zona euro.

În rândul femeilor, rata șomajului în mai era de 6,3% în UE, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaților era de 5,8%, de asemenea stabilă comparativ cu luna anterioară. În zona euro, rata șomajului în rândul femeilor se situa la 6,7% în mai, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaților era de 6,2%, în creștere de la 6,1% luna anterioară.

Cele mai mici rate ale șomajului din UE au fost înregistrate în Cehia (2,7%), Polonia (3%), Malta (3,2%) și Germania (3,3%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale șomajului au fost înregistrate în Spania (11,7%) și Grecia (10,6%).

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini șomajul este cel al Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
somaj