Rădulescu (OPTBR): Cazarea în stațiunile balneare se va scumpi de câteva ori, dacă este aprobat noul sistem de redevențe

Rădulescu (OPTBR): Cazarea în stațiunile balneare se va scumpi de câteva ori, dacă este aprobat noul sistem de redevențe
scris 19 nov 2017

Cazarea în stațiunile balneare din România s-ar scumpi de câteva ori, iar turismul balnear ar fi distrus, dacă s-ar aproba sistemul de redevențe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale în forma în care este prezentat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, a declarat pentru News.ro președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

Operatorii ar trebui să plătească la bugetul de stat o redevență de 1 euro pe metrul cub de apă geotermală extrasă, de 2 euro pe metrul cub la apele terapeutice, la apa medicinală redevența ar fi de 3 euro pe metrul cub, în timp ce redevența pentru apa minerală naturală și pentru apa de izvor și de masă ar fi de 4 euro/mc, potrivit proiectului de lege pentru reglementarea sistemului de redevențe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei.

Urmărește-ne și pe Google News

”Dacă se aprobă acest sistem de redevențe, nu vom mai putea face față, la cât consumăm. Și așa marja de profit este foarte mică. Cazarea s-ar scumpi de câteva ori, nici nu vom mai putea vorbi de activitate în stațiunile balneare”, a declarat pentru News.ro președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El speră ca aceste valori să fie modificate în urma consultărilor cu autoritățile, din cauză că utilizarea apelor geotermale va fi nerentabilă.

”Sperăm că lucrurile nu vor rămâne așa. Noi facem turism social fără probleme. Dar cu noile valori propuse ale redevențelor, pensionarii nu vor mai putea beneficia de serviciile noastre. Până acum era un mod de calcul și plăteam o redevență pentru apă mult mai mică. Suma variază de la stațiune la stațiune, sperăm să țină cont de ce spunem noi!”, a adăugat reprezentantul OPTBR.

Nicu Rădulescu deține un hotel în Băile Tușnad și afirmă că dacă s-ar aproba noile valori, ar plăti un preț de 40 de ori mai mare pentru apa geotermală consumată.

”Un investitor din Băile Herculane a calculat că ar plăti de 230 de ori mai mult redevența pentru apă față de cât plătește acum. Odată aprobată, hotărârea ar trimite în derizoriu turismul balnear, ar fi distrus complet. Vom sta cu hotelurile închise”, a mai spus Nicu Rădulescu.

El subliniază că prețurile practicate în stațiunile balneare sunt neschimbate de câțiva ani, iar turismul balnear este industria turistică cu cea mai mare creștere.

FOTO Spitalul privat Terapeutica din Arad renunță să cumpere un complex balnear, dar închiriază pe 10 ani un hotel tot de 3 stele, cu posibilitate de cumpărare ulterioară CITEȘTE ȘI FOTO Spitalul privat Terapeutica din Arad renunță să cumpere un complex balnear, dar închiriază pe 10 ani un hotel tot de 3 stele, cu posibilitate de cumpărare ulterioară

”În ultimii trei ani, turismul balneo a crescut în medie cu 20%. Este inadmisibil ca un Guvern votat chiar de pensionari să vină să ia decizii care să lovească exact în ei, în pensionari”, a punctat reprezentantul OPTBR.

La rândul său, Florian Serac, director general al companiei Turism Felix, spune că, în noua variantă, ar plăti redevențe de 233 de ori mai mari decât plătește în prezent.

”Aș plăti 6,5 milioane euro pe an, adică tot profitul pe care eu îl fac în Băile Felix în cinci ani”, a declarat pentru News.ro Florian Serac.

El consideră că, cel mai probabil, autoritățile nu și-au dat seama de impact atunci când au scris proiectul de lege.

”Din punct de vedere geologic, la peste 50 de grade sunt considerate ape geotermale și se folosesc pe scară industrială, la încălzire, de exemplu. Iar sub 50 grade sunt ape termominerale. Noul proiect de lege le bagă pe toate la aceeași categorie. Nu se face mai face distincție între apa de izvor și apa de îmbăiere. Cred că e o greșeală făcută fie din necunoaștere fie din superficialitate. Sperăm să nu rămână legea așa”, a mai spus el.

Directorul general al companiei Turism Felix administrează opt hoteluri în Băile Felix și are aproape 1.000 de angajați.

Ministerul Turismului va organiza miercuri o dezbatere privind sistemul de redevențe al resurselor hidrotermale. În același timp, Ministerul Economiei spune că va discuta cu operatorii din turism pentru a identifica soluții astfel încât să nu fie afectată activitatea turismului bazat pe resursele geotermale.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazare
statiuni
balneare
scumpire