Dragoș Răducan, FPTR: Stațiunile balneare și aqua park-urile îi "fură" litoralului zeci de mii de turiști. Acestea nu au chemarea mării, dar oamenii țin cont mai mult de geamătul buzunarului

Dragoș Răducan, FPTR: Stațiunile balneare și aqua park-urile îi "fură" litoralului zeci de mii de turiști. Acestea nu au chemarea mării, dar oamenii țin cont mai mult de geamătul buzunarului
scris 31 aug 2017

Zeci de mii de turiști din vestul, nordul țării sau din Moldova au renunțat în acest an să mai meargă pe litoral din cauza unui cumul de factori care includ scăderea puterii de cumpărare, drumurile proaste și vremea instabilă, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Ei au preferat piscinele din stațiunile balneare sau aqua park-urile construite în ultimii ani în țară.

"E adevărat că în aceste stațiuni balneare și în aqua park-uri nu mai există acel farmec și acea chemare a mării, dar oamenii țin cont mai mult de geamătul buzunarului", explică Răducan. El arată că zeci de mii de români, care în anii anteriori ajungeau în vacanțe pe litoral, au ales în acest an variante mai ieftine din mai multe motive: nu mai au bani să meargă la mare, drumurile sunt proaste în România, iar combustibilul nu este nici el ieftin, mai ales dacă turistul locuiește la 400-500 de kilometri de Constanța.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, vremea instabilă i-a determinat pe unii să nu mai riște să rezerve vacanțe de o săptămână pe litoral. Răducan spune că, în aceste condiții, turiștii care locuiesc la distanțe mari de litoral au preferat să petreacă nu mai mult de câteva zile de vară la pisicina unui hotel balnear sau să aleagă aqua-park-urile din Ungaria sau cele inaugurate în ultimii ani în vestul țării.

Consultant: Vremea rea, tarifele mari și apartamentele în regim de închiriere au scăzut gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral CITEȘTE ȘI Consultant: Vremea rea, tarifele mari și apartamentele în regim de închiriere au scăzut gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral

"Când tragi linie, ești tot pe acolo, pentru că intrarea la aqua park este 30-50 de lei pe zi, cam cât costă un șezlong la mare, în vârf de sezon. Asta se întâmplă pentru că plajele sunt exploatate la a treia mână, iar cei care le-au re-reînchiriat de la cei care le-au câștigat inițial încearcă să scoată și ei profit", spune Răducan. Dacă plajele le-ar fi fost date în administrare hotelierilor, oficialul FPTR crede că aceștia le-ar fi inclus în prețul pachetului de servicii de pe litoral.

Tendința de a alege aceste variante mai ieftine a început anul trecut, iar în acest an s-a accentuat, mai spune Răducan. El crede că acesta nu este un lucru negativ cât timp litoralul românesc este în continuare plin. "Nu este încă un motiv de îngrijorare faptul că românii au început să cheltuiască și în altă parte vara în afară de litoral", spune Răducan..

Cu toate acestea, unii hotelieri și turoperatori s-au plâns că, din cauza tarifelor majorate față de anul trecut și al concurenței făcute de apartamentele în regim hotelier și de către casele particulare din stațiuni, în structurile clasificate de pe litoral au ajuns în acest an cu 10% mai puțin turiști. Cum nimeni nu poate număra exact câți turiști se cazează "la negru sau la gri" la mare, este foarte posbil ca o parte importantă dintre ei să se "ascundă" prin piscinele din centrul țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
turisti
litoral
aqua park
piscine
dragos raducan
fptr