Jumătate dintre directorii generali din România sunt foarte încrezători că veniturile companiilor vor crește pe parcursul acestui an, iar 56% dintre aceștia vor să angajeze personal, conform rezultatelor sondajului anual PwC Global CEO Survey 2016. Directorii de companii din România sunt astfel printre cei mai optimiști oameni de afaceri din lume.
Față de anul trecut, procentajul a crescut cu șase puncte, de la 44%, și este cu 15% mai mare decât media globală, de 35%. Prin urmare, directorii de companii din România sunt printre cei mai optimiști oameni de afaceri din lume, imediat după cei din India și Spania, însă cu mult deasupra celor proveniți din Europa Occidentală sau de Est.
Pe termen mediu, 61% dintre directorii executivi au declarat că sunt foarte încrezători în perspectivele de creștere a veniturilor într-un interval de 3 ani, un procent cu șapte puncte mai mare față de cel de anul trecut (54%) și mai mare decât media globală de 49%.
CITEȘTE ȘI Aproape 4 milioane de români câștigă oficial cel mult 1.000 de lei pe lunăAceastă percepție a unor oportunități mai mari de creștere se traduce, de asemenea, într-o atitudine optimistă cu privire la numărul de angajări, 56% dintre directorii executivi locali exprimându-și intenția de a crește efectivul de personal în următoarele 12 luni, în timp ce numai 18% intenționează să facă reduceri de personal în cursul acestui an.
"Optimismul se bazează atât pe creșterea economică din ultimii trei ani, cât și pe estimările de creștere a PIB-ului pentru acest an, de 4%. Cu toate acestea, ar trebui să fim atenți la norii de furtună care se adună pe piețele emergente și cele de capital și să ne asigurăm că nu suntem luați prin surprindere în cazul unei noi crize globale, similare cu cea din 2008. Pentru a pune la adăpost economia României, trebuie să continuăm în ritm susținut reformele structurale, reducerea birocrației, reformarea sectorului public și îmbunătățirea infrastructurii țării, astfel încât să menținem România pe lista destinațiilor atractive pentru investiții", a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.
Pe de altă parte, rezultatele raportului scot în relief perspectivele sumbre asupra situației în care se va afla economia globală în următoarele 12 luni.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă regulile în companii de stat: administratori în regii aleși obligatoriu de un expert, bani mai mulți pentru neexecutiviPeste 1.400 de directori de companii au fost intervievați în cadrul studiului ce a fost lansat în deschiderea întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.
La nivel global, două treimi dintre directorii executivi (66%) consideră că în prezent există mai multe riscuri cu care se confruntă companiile lor decât erau în urmă cu trei ani. Recalibrarea economică a Chinei, prețul țițeiului aflat în picaj și îngrijorarea cu privire la securitatea geopolitică determină, în ansamblu, o creștere a sentimentului de nesiguranță cu privire la șansele de creștere a economiei globale.
La nivel global, peste un sfert dintre directorii executivi (27%) sunt de părere că, în următoarele 12 luni, va fi o îmbunătățire a creșterii economice globale, comparativ cu anul trecut, când 37% dintre respondenți afirmau acest lucru, iar numai 17% considerau că situația economiei globale se va înrăutăți (procentaj care, în prezent, a crescut la 23%).
Nivelul de optimism printre directorii de companii din America de Nord este la jumătatea (16%) nivelului celor mai optimiste regiuni (Europa occidentală 33% și Orientul Mijlociu 34%). Aproape o treime dintre directorii de companii din China (33%) sunt de părere că, în acest an, creșterea economică mondială va încetini.