Profitul companiilor din subordinea Guvernului a căzut în S1. Cheltuielile cu salariile au urcat

Profitul companiilor din subordinea Guvernului a căzut în S1. Cheltuielile cu salariile au urcat
scris 27 sep 2024

Companiile din subordinea Guvernului - în jur de 200 cele mai mari firme controlate de stat - au înregistrat în primul semestru al acestui an un rezultat brut de 7,92 miliarde lei, în scădere cu 26% față de 10,7 miliarde în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Un impact major asupra profitabilității l-au avut cheltuielile totale cu salariile, în urcare cu 15%, la 10,6 miliarde lei.

Rezultatul total al companiilor din subordinea Guvernului depinde foarte mult de sectorul energetic, în contextul în care cea mai mare parte a profiturilor vine, de obicei, de la companiile din energie, Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica. După ce cotațiile record la energie din anii trecuți au împins la noi recorduri rezultatele companiilor de stat, normalizarea situației pe piața enegiei a avut impact asupra profiturilor acestor societăți.

Urmărește-ne și pe Google News

Afacerile celor 196 de companii din subordinea Guvernului au crescut cu numai 1%, la 45,1 miliarde de lei, cheltuielile au avansat cu 9,4%, la 37,2 miliarde de lei, iar numărul de angajați a fost de 163.125, cu 2% mai puțini. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Trebuie menționat că în portofoliul Guvernului se află, la finele primului semestru, 196 de companii, față de 217 în perioada similară a anului trecut, companiile reclasificate nefiind, însă, dintre cele importante.

Investitorul care a descoperit UiPath caută antreprenori români: „Sunt dornic să susțin acei fondatori ciudați, subestimați, dar foarte motivați” CITEȘTE ȘI Investitorul care a descoperit UiPath caută antreprenori români: „Sunt dornic să susțin acei fondatori ciudați, subestimați, dar foarte motivați”

Companiile din subordinea autorităților locale

Alte 953 de companii, față de 983 anul trecut, se află în subordinea autorităților locale.

Aceste companii, cu  94.372 de angajați, sunt semnificativ mai puțin profitabile comparativ cu cele controlate de către Guvern.

Veniturile acestora au urcat în intervalul analizat cu 6%, la 10,3 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au fost mai mari cu 3,4%, la 9,8 miliarde de lei. Cheltuielile totale cu salariile au crescut și la aceste companii cu 15% și au ajuns la 4 miliarde de lei.

Rezultatul brut a fost de 461 milioane lei, cu 123% peste cel din primul semestru al anului anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
companii de stat
profit companii de stat
guvern