Producția de gaze a scăzut cu 10% în urma intrării în revizie a unui zăcământ Romgaz

Producția de gaze a scăzut cu 10% în urma intrării în revizie a unui zăcământ Romgaz
scris 10 iun 2022

Producția internă de gaze a coborât în această săptămână cu peste 10%, ca urmare a intrării în revizie a unui zăcământ Romgaz. Drept urmare, și cantitatea de gaz înmagazinată zilnic a scăzut de la aproape 150 GWh/zi în weekend-ul trecut la 107 GWh în ziua de marți, ultima cu date publice.

Potrivit unor surse Profit.ro din piața de energie, luni a intrat în revizie, pentru o săptămână, zăcământul Țigmandru, din județul Mureș, care are o producție de aproximativ 2,5 milioane metri cubi pe zi, ceea ce explică reducerea producției autohtone de la o medie de 235 GWh/zi la 210 GWh/zi.

Urmărește-ne și pe Google News

În această perioadă, prețul gazului spot a crescut la 417 lei/MWh (prețul intrazilnic) și 408 lei/MWh (prețul pentru ziua următoare - PZU), după ce în weekend coborâse la sub 400 de lei/MWh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe 2 iunie, Romgaz a pus în funcțiune Stația de uscare gaze naturale Coșereni, o investiție de aproximativ 31 milioane lei, care tratează în momentul de față 230 mii mc/zi gaze naturale, producție realizată prin introducerea în exploatare a trei sonde noi.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

Compania susține că, până la finalul primului trimestru al anului viitor, vor mai fi introduse în producție și alte sonde noi, crescând gradul de utilizare a stației de uscare până la un volum de aproximativ 800.000 mc/zi.

Obiectivul companiei este menținerea unui declin al producției mediu anual sub 2,5 %.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel național a fost în primul trimestru al acestui an de 44 TWh, cu aproximativ 11% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, din care aproximativ 9,5 TWh a fost acoperit cu gaze din import, iar diferența de 34,5 TWh cu gaze din producția internă și din depozite, la care Romgaz a participat cu 15,7 TWh, ceea ce reprezintă 35,72% din consumul național și 45,53% din consumul acoperit cu gaze din producția internă și depozite.

Importul de gaze naturale intrat în consum a fost cu 7,33% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Din stocurile de gaze ale Romgaz aflate în depozitele subterane s-au extras cu 2,07 milioane MWh mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2021 (1,96 milioane MWh față de 4,03 milioane MWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
producție
revizie
gaze