Producția internă de gaze a coborât în această săptămână cu peste 10%, ca urmare a intrării în revizie a unui zăcământ Romgaz. Drept urmare, și cantitatea de gaz înmagazinată zilnic a scăzut de la aproape 150 GWh/zi în weekend-ul trecut la 107 GWh în ziua de marți, ultima cu date publice.
Potrivit unor surse Profit.ro din piața de energie, luni a intrat în revizie, pentru o săptămână, zăcământul Țigmandru, din județul Mureș, care are o producție de aproximativ 2,5 milioane metri cubi pe zi, ceea ce explică reducerea producției autohtone de la o medie de 235 GWh/zi la 210 GWh/zi.
În această perioadă, prețul gazului spot a crescut la 417 lei/MWh (prețul intrazilnic) și 408 lei/MWh (prețul pentru ziua următoare - PZU), după ce în weekend coborâse la sub 400 de lei/MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 2 iunie, Romgaz a pus în funcțiune Stația de uscare gaze naturale Coșereni, o investiție de aproximativ 31 milioane lei, care tratează în momentul de față 230 mii mc/zi gaze naturale, producție realizată prin introducerea în exploatare a trei sonde noi.
Compania susține că, până la finalul primului trimestru al anului viitor, vor mai fi introduse în producție și alte sonde noi, crescând gradul de utilizare a stației de uscare până la un volum de aproximativ 800.000 mc/zi.
Obiectivul companiei este menținerea unui declin al producției mediu anual sub 2,5 %.
Consumul de gaze naturale estimat la nivel național a fost în primul trimestru al acestui an de 44 TWh, cu aproximativ 11% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, din care aproximativ 9,5 TWh a fost acoperit cu gaze din import, iar diferența de 34,5 TWh cu gaze din producția internă și din depozite, la care Romgaz a participat cu 15,7 TWh, ceea ce reprezintă 35,72% din consumul național și 45,53% din consumul acoperit cu gaze din producția internă și depozite.
Importul de gaze naturale intrat în consum a fost cu 7,33% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Din stocurile de gaze ale Romgaz aflate în depozitele subterane s-au extras cu 2,07 milioane MWh mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2021 (1,96 milioane MWh față de 4,03 milioane MWh).