Prețurile petrolului și ale altor mărfuri au crescut puternic, în timp ce euro și acțiunile globale au scăzut luni, în condițiile în care riscul unei interdicții din SUA și Europa asupra importurilor de țiței din Rusia pune în pericol lanțurile de aprovizionare și intensifică și mai mult presiunea inflaționistă asupra economiilor din întreaga lume, transmite Reuters.
Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile
Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG și Tinmar Energy
DETALII AICI
Prețul petrolului Brent, de referință la nivel internațional, a atins pentru scurt timp peste 139 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2008, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cotația nichelului a crescut cu 30%, aurul a depășit 2.000 de dolari uncia, iar prețuș grâului a sărit la maximul din ultimii 14 ani, în timp ce cumpărătorii industriali și comercianții se grăbesc să se aprovizioneze cu materiile prime și materialele afectate de întreruperile aprovizionării provocate de invazia rusă a Ucrainei.
Randamentele reale ale obligațiunilor guvernamentale din zona euro au scăzut brusc din cauza creșterii prețurilor la energie chiar și înainte de discuțiile privind interzicerea petrolului rusesc, provocând îngrijorarea că economiile globale sunt expuse riscului de stagflație, în care prețurile cresc chiar și în condițiile în care creșterea este constantă.
Randamentele obligațiunilor guvernamentale legate de inflație ale Germaniei, pe termen de 10 și 30 de ani, au scăzut cu aproximativ 0,16 puncte procentuale, atingând noi minime record de -2,531% și -2,407%.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că SUA și aliații europeni explorează interzicerea importurilor de petrol rusesc, în timp ce Casa Albă se coordonează cu comitetele Congresului pentru a merge mai departe cu interzicerea acestor importuri în SUA.
Această știre a exercitat presiuni asupra piețelor bursiere din SUA și Europa și a dus la scăderea cu 1,45% a indicele MSCI al acțiunilor din întreaga lume.
CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii”Dacă Occidentul întrerupe majoritatea exporturilor de energie ale Rusiei, ar fi un șoc major pentru piețele globale”, a spus economistul șef al BofA, Ethan Harris.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1,04%, S&P 500 a pierdut 1,15%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 1,47%.
Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 1,10%. Indicele german DAX a coborât cu 2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,3%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,4%.
Acțiunile piețelor emergente au pierdut 3%.
Cel mai larg indice al acțiunilor din Asia-Pacific al MSCI din afara Japoniei a închis în declin cu 2,89%, în timp ce indicele Nikkei din Japonia a pierdut 2,94%.
Euro a continuat să scadă, cu 0,49%, până la 1,0872 dolari pe unitate, din cauza înrăutățirii perspectivelor de creștere a economiei europene.
Euro s-a depreciat și față de francul elvețian, scăzând sub 1,0000 unități pentru prima dată de la începutul lui 2015. Acest lucru a determinat o intervenție verbală rară a băncii centrale elvețiene, care și-a repetat angajamentul de a interveni pe piețele valutare pentru a reduce puterea francului, dacă va fi necesar.