Prețul spot al gazelor tranzacționate luni pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a atins luni un record absolut în România, de peste 1.200 lei/MWh (242 euro/MWh), ca urmare a situației geopolitice tensionate care a condus la o explozie a prețurilor pe piața europeană. Pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, un MWh cu livrare în ziua de marți, s-a tranzacționat și la un preț maxim de 288 euro/MWh.
Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile
Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG și Tinmar Energy
DETALII AICI
Prețul mediu al gazului cu livrare în ziua de marți era, pe BRM, la ora 14, de 1.142 lei/MWh, volumul tranzacționat fiind de 7,6 GWh.
500 de mWH fuseseră comercializați la un preț maxim de 1210 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!În ceea ce privește gazul tranzacționat pe cealaltă piață spot, intrazilnică, acesta se vindea la un preț mediu de 1.080 lei/MWh.
Evoluția prețurilor spot la gaze, PZU și intrazilnic, din ultima lună pe BRM
500 de MWH au fost tranzacționați la un preț maxim de 1200 lei/MWh.
Prețurile spot de luni au fost cu aproximativ 20% peste cele de duminică, de 866 lei/MWh (PZU), respectiv 803 lei/MWh (intrazilnic).
CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoarePe piața forward, gazul cu livrare în luna mai era cotat la 918 lei/MWh, cu 56% mai mult față de prețul realizat în utima tranzacție cu astfel de produs, pe 4 martie, 587,3 lei/MWh), iar cel cu livrare în sezonul de iarnă 2022, la 910 lei/MWh (cu 13,8% față de rezultatul ultimei licitații cu un astfel de produs, 4 martie).