Cel mai bogat om din Hong Kong se retrage după 68 de ani de activitate, cedând frâiele imperiului său financiar fiului său în vârstă de 53 de ani.
Refugiat din China în timpul ocupației japoneze din cel de-Al Doilea Război Mondial, Li Ka-shing a intrat în afaceri cu o mică fabrică ce producea flori din plastic și a ajuns cel mai bogat om din Kong Kong, în prezent cu o avere estimată la 34 miliarde dolari. El a anunțat acum că se va retrage în luna mai, urmând să fie doar consultant pentru conglomeratul său CK, având 4 mari holdinguri, care concentrează importante dețineri de real estate, lanțuri de supermarket, farmacii și vânzări de telefoane mobile și chiar investiții în domeniul energetic în Canada sau plasamente strategice și de portofoliu în Marea Britanie, unde este unul dintre cei mai mari investitori nerezidenți.
Li părăsește arena de business la vârsta de 89 de ani, în ceea ce în piață este caracterizat ca finalul unei ere pentru economia din Hong Kong, transmite Bloomberg. Conducerea conglomeratului este trecută celui mai în vârstă fiu al său, Victor, care are 53 de ani. Chiar mișcarea este interpretată ca un semnal de încredere pentru continuitatea afacerilor. De altfel, toate cele 4 acțiuni ale companiilor din cadrul grupului, au crescut la bursă după anunțul retragerii lui Li.
CITEȘTE ȘI Atenționare pentru autorități, dar și pentru consumatorii și furnizorii de gaze și electricitate: un nou val rece va lovi săptămâna viitoare Europa, inclusiv RomâniaOmul de afaceri din Hong Kong a intuit corect încă din anii ’80 ridicarea economiei chineze și a făcut investiții care să fructifice această deschidere a țării sale natale. Investițiile sale în domeniul energiei și infrastructurii au beneficiat de „boom”-ul economic al Chinei
Cum s-a îmbogățit
Născut în anul 1928 în provincia Guangdong din sudul Chinei, Li a avut un început de viață potrivnic. A abandonat școala din cauza războiului, s-a refugiat în Hong Kong din cauza ocupației japoneze. Ca adolescent muncea 16 ore pe zi în mica fabrică de mase plastice a tatălui său suferind care, la scurt timp, a murit de tuberculoză.
Li a devenit investitor în real estate încă din anii ’50, când a cumpărat terenul fabricii moștenite, în loc să-l închirieze. Avuția și-a dobândit-o în cea mai mare parte în anul 1967 când a cumpărat masiv proprietăți în Hong Kong, în prezent unul dintre cele mai râvnite locuri din lume, de la vânzătorii speriați de agitațiile stângiste inspirate de Revoluția Culturală a lui Mao Zedong.
CITEȘTE ȘI Bancherii solicită prelungirea termenului de dezbatere a proiectelor de modificare a legislației împrumuturilorInvestițiile sale imobiliare au explodat din 1979, prin proiecte finanțate de HSBC pentru compania sa Hutchison Whampoa.Pentru lumea asiatică, Li, supranumit și Superman, are notorietatea și aureola de legendă a miliardarului american Warren Buffett, de a fi omul care a dat lovitura cu afaceri mari. Una dintre acestea este vânzarea cu un profit de 15 miliarde dolari a diviziei de telefonie mobilă a Orange din Marea Britanie în 1999 către germanii de la Mannesmann AG. El a fost, de asemenea, investitor în startup-uri de tehnologie care au devenit corporații relevante precum Facebook, Spotify și Siri.
Li și-a menținut pe parcursul carierei la vârf ritmul de 16 ore de muncă pe zi și a fost cunoscut pentru a fi frugal. Chiar și la ani buni după ce devenise miliardar, el purta vechiul său ceas Seiko pe care nu a fost interesat să-l înlocuiască ulterior cu un Rolex. Abia când a depășit vârsta de 80 de ani și-a îngăduit un mic upgrade, cumpărarea unui ceas Citizen de 400 dolari.
Chiar și viața sa de magnat nu a fost ușoară din punct de vedere personal. În anul 1990 soția sa a murit, iar în anul 1996 fiul său Victor, cel care moștenește acum imperiul de real estate, a fost răpit. Răpitorii au fost prinși în China și au fost executați.