Numărul locurilor de muncă vacante din România scade. Oferte în sectorul bugetar

Numărul locurilor de muncă vacante din România scade. Oferte în sectorul bugetar
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2024

Numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul II 2024, a fost 34.500, în scădere cu 4.900 față de același trimestru al anului 2023, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,54%), activități de spectacole, culturale și recreative (1,41%). Sectorul bugetar a însumat circa 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante.

”În trimestrul II 2024, numărul locurilor de muncă vacante a fost 34.500, în scădere cu 0,5 mii față de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul II 2024 a fost 0,67%, în scădere cu 0,02 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2023, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 4.900, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,10 puncte procentuale”, arată datele INS, citat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Fabrica de ambalaje Exonia a investit 2,5 milioane euro în ”cea mai performantă și scumpă linie tehnologică din lume” CITEȘTE ȘI FOTO Fabrica de ambalaje Exonia a investit 2,5 milioane euro în ”cea mai performantă și scumpă linie tehnologică din lume”
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe activități ale economiei naționale

În trimestrul II 2024, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,54%), activități de spectacole, culturale și recreative (1,41%), respectiv intermedieri financiare și asigurări (1,24%). Aproape 24% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8.200 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,75%.

Sectorul bugetar a însumat circa 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.300 locuri vacante s-au regăsit în administrația publică, 3.200 locuri vacante în sănătate și asistență socială, iar 0,9 mii locuri vacante în învățământ.

INFOGRAFICE Aproape jumătate dintre tinerii români se pregătesc să emigreze. Anul trecut a fost recordul. Educația pare ruptă CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Aproape jumătate dintre tinerii români se pregătesc să emigreze. Anul trecut a fost recordul. Educația pare ruptă

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în industria extractivă (0,17%), învățământ (0,23%), respectiv alte activități de servicii (0,28%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare, industria extractivă, respectiv în alte activități de servicii (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

Trimestrul II 2024 comparativ cu perioadele precedente

Prin comparație cu trimestrul precedent, cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante au fost în distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (-0,29 puncte procentuale, respectiv -0,3 mii locuri vacante), respectiv în intermedieri financiare și asigurări (-0,27 puncte procentuale, respectiv -0,2 mii locuri vacante).

Ce face o țară cu banii când descoperă resurse mari de petrol și gaze. Lecția norvegiană din Marea Nordului și treaba românească din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Ce face o țară cu banii când descoperă resurse mari de petrol și gaze. Lecția norvegiană din Marea Nordului și treaba românească din Marea Neagră

La polul opus, în ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creșteri s-au observat în administrația publică (+0,11 puncte procentuale), agricultură, silvicultură și pescuit (+0,06 puncte procentuale), respectiv sănătate și asistență socială și activități de spectacole, culturale și recreative (+0,05 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai semnificative creșteri s-au regăsit în administrația publică (+0,3 mii locuri vacante), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,2 mii locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în intermedieri financiare și asigurări (-0,36 puncte procentuale), urmate de tranzacții imobiliare și activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-0,35 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în industria prelucrătoare (-2.500 locuri vacante), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-1.100 locuri vacante).

România are 11 țări în față până la primul loc de creștere economică promis, prin Profit.ro, de premierul Ciolacu CITEȘTE ȘI România are 11 țări în față până la primul loc de creștere economică promis, prin Profit.ro, de premierul Ciolacu

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai semnificative creșteri în activități de spectacole, culturale și recreative (+0,43 puncte procentuale), construcții (+0,14 puncte procentuale), respectiv în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,11 puncte procentuale). Cât privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari creșteri s-au regăsit în construcții (+0,7 mii locuri vacante), sănătate și asistență socială (+0,4 mii locuri vacante) și în activități de spectacole, culturale și recreative (+0,3 mii locuri vacante).

Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupații

În trimestrul II 2024, cele mai mari valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (0,80%, respectiv 9.500 locuri vacante), respectiv de muncitori calificați și asimilați - grupa majoră 7 (0,78%, respectiv 5.100 locuri vacante). Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,26%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,41%, respectiv 1,5 mii locuri vacante).

Trimestrul II 2024 comparativ cu perioadele precedente

Rata inflației din Marea Britanie a crescut pentru prima dată în acest an CITEȘTE ȘI Rata inflației din Marea Britanie a crescut pentru prima dată în acest an

Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante scăderi în rȃndul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (-0,07 puncte procentuale), respectiv de tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic - grupa majoră 3 și funcționari administrativi - grupa majoră 4 (-0,03 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut diminuări mai semnificative în rȃndul ocupațiilor de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente - grupa majoră 8, respectiv de tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (-0,2 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

La polul opus, numărul locurilor de muncă vacante a crescut doar în rȃndul ocupațiilor elementare - grupa majoră 9 (+0,1 mii locuri vacante), iar rata locurilor de muncă vacante a înregistrat aceeași valoare ca în trimestrul precedent. Față de același trimestru al anului anterior, cu excepția ocupațiilor de muncitori calificați și asimilați - grupa majoră 7 (+0,01 puncte procentuale, respectiv +0,1 mii locuri vacante), cei doi indicatori au înregistrat exclusiv scăderi.

Astfel, în ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante diminuări s-au regăsit în rȃndul ocupațiilor de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente - grupa majoră 8 (-0,20 puncte procentuale), lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (-0,18 puncte procentuale), respectiv specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (-0,17 puncte procentuale).

Germania - Încrederea investitorilor cade la cel mai mic nivel din ultimele 6 luni CITEȘTE ȘI Germania - Încrederea investitorilor cade la cel mai mic nivel din ultimele 6 luni

Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut cele mai semnificative scăderi în rȃndul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (-1,9 mii locuri vacante), urmate de cele de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente - grupa majoră 8 (-1.100 locuri vacante).

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
oferte job