Mario Draghi cere reforme și investiții masive pentru redresarea economiei UE

Mario Draghi cere reforme și investiții masive pentru redresarea economiei UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2024

Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de adoptare mai rapidă a deciziilor și de investiții masive, dacă vrea să mențină ritmul, din punct de vedere economic, cu rivalele sale - statele Unite și China, a declarat fostul premier italian Mario Draghi, cu ocazia publicării raportului mult așteptat privind competitivitatea blocului comunitar, transmite Reuters.

În luna septembrie 2023, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Mario Draghi, care în trecut a ocupat și postul de președinte al Băncii Centrale Europene, să vină cu propuneri prin care să poată fi revitalizată economia UE, în contextul concurenței venite din partea Chinei și SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
China spune că piața sa uriașă este o oportunitate, nu o amenințare pentru SUA CITEȘTE ȘI China spune că piața sa uriașă este o oportunitate, nu o amenințare pentru SUA
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În deschiderea raportului, care are aproximativ 400 de pagini, Draghi a explicat că UE are nevoie de investiții suplimentare de 750 - 800 miliarde de euro (829 - 884 miliarde de dolari) pe an, de până la 5% din PIB - un nivel mult mai ridicat chiar și față de 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucția Europei după Al Doilea Război Mondial.

Deja statele membre UE au răspuns noilor realități, dar eficiența lor este limitată de lipsa coordonării, se arată în raport.

Nivelurile diferite de subvenții în statele membre UE afectează piața unică europeană, fragmentarea limitează nivelul necesar pentru a concura la nivel global, iar procesul de luare a deciziilor din cadrul UE este complex și lent, scrie Agerpres.

"Va fi necesar ca activitatea UE să se concentreze din nou asupra celor mai presante probleme, asigurând coordonarea politică eficientă pentru realizarea obiectivelor comune, și folosind actualele proceduri de guvernanță într-un nou mod, care să permită statelor membre UE care vor să se miște mai rapid să poată face asta", consideră Draghi.

Ritmul de creștere a economiei UE a fost persistent mai lent decât al SUA în ultimele două decenii, iar China vine rapid din urmă. Decalajul este cauzat în principal de productivitatea mai scăzută.

FOTO Incendiu de vegetație uscată în Parcul IOR CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu de vegetație uscată în Parcul IOR

Raportul lui Draghi vine pe fondul incertitudinilor apărute asupra modelului economic al Germaniei, odată motorul de creștere al UE, după ce Volkswagen a anunțat că analizează închiderea primei sale fabrici aici. Grupul Volkswagen nu a închis niciodată o uzină în Germania și ultima dată când a lichidat o unitate de producție în afara acestei țări a fost în anul 1988. Însă, vânzările sub așteptări au determinat managementul companiei să examineze reforme ample, cu reduceri de costuri și posibile închideri de fabrici chiar în Germania, în timp ce sindicatele amenință cu acțiuni de protest.

Draghi susține că UE se confruntă cu efectele prețurilor mai ridicate la energiei, după ce nu a mai avut acces la gazul ieftin din Rusia, și depinde de piețele externe.

Blocul comunitar trebuie să stimuleze inovarea și să reducă prețurile la energie, în timp ce continuă decarbonizarea, și trebuie să-și reducă dependența de alte state, în special China pentru mineralele esențiale, și să-și majoreze investițiile în apărare, se arată în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
mario draghi
ue