DECIZIE Pentru OCDE și banii din PNRR, Guvernul obligă până și RA-APPS să respecte regulile guvernanței corporative, dar actuala conducere rămâne neafectată. Conducere interimară pe cel mult 6 luni la agenția care monitorizează companiile de stat

DECIZIE Pentru OCDE și banii din PNRR, Guvernul obligă până și RA-APPS să respecte regulile guvernanței corporative, dar actuala conducere rămâne neafectată. Conducere interimară pe cel mult 6 luni la agenția care monitorizează companiile de stat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 9 sep 2024

Regia Autonomă-Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) se va supune, în cele din urmă, regulilor privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, urmând să își selecteze membrii din conducere conform acestor criterii de perfromanță, stabilite prin lege. De asemenea, nu vor putea fi membri în consiliul de administrație al Regiei candidații selectați care nu obțin avizul favorabil necesar accesului la informații clasificate, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern și prezentate anterior de Profit.ro. Actul normativ stabilește totodată numirea pe o perioadă de maximum 6 luni a conducerii interimare a AMEPIP, autoritatea care monitorizează companiile de stat. 

De ce este important: În pofida existenței unui cadru legislativ privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011, în practică reglementările nu au fost uneori implementate, guvernanții dând adesea legi speciale pentru a excepta unele companii de stat de la aplicarea acestor principii, una dintre aceste excepții fiind RA-APPS. Ultima modificare a legislației în domeniu, hotărâtă de Parlament anul trecut, a inclus băncile de stat la obligația managementului corporativ, dar a menținut exceptarea Regiei.   

Urmărește-ne și pe Google News

O explicație rezidă în faptul că având active imobiliare importante, printre care Hotelul Triumf sau Clubul Floreasca, sute de apartamente și vile în zone rezidențiale din Capitală, RA-APPS a preluat de la regimul comunist atribuția de administrare a caselor de protocol, de care beneficiază demnitarii. Regia se ocupă de administrararea bunurilor aparținând domeniului public al statului și destinate reprezentării și protocolului pentru Senat, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Guvern și Curtea Constituțională.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Roxana Mânzatu, propusă comisar european de Ciolacu, ar putea primi mandatul pentru muncă și drepturi sociale - surse CITEȘTE ȘI Roxana Mânzatu, propusă comisar european de Ciolacu, ar putea primi mandatul pentru muncă și drepturi sociale - surse

Pentru a adera la OCDE și conform angajamentului din PNRR de implemnetare a criteriilor de guvernanță corporativă în companiile de stat, România trebuie să respecte Ghidul privind Guvernanța Corporativă a Întreprinderilor Publice elaborat la nivelul OCDE așa că Guvernul adoptat acum actul prin care elimină excepțiile de la aplicarea de către întreprinderile publice a legislației privind guvernanța corporativă.

Practic, actul normativ elimină din legislație prevederea care reglementa exceptarea RA-APPS de la aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Guvernul va impune și ca cerința privitoare la verificarea suplimentară de securitate, prevăzută pentru procedura de selecție a membrilor consiliilor de administrație din domeniul industriei de apărare, să se aplice și în selecția membrilor consiliului de administrație al RA-APPS, având în vedere că activitatea Regiei presupune și ”cerințe din domeniul siguranței și securității naționale”.

Potrivit normelor consituționale privind aplicarea principiului neretroactivității în privința mandatelor legale, se argumentează în proiectul de act normativ, noile prevederi nu vor afecta actuala conducere a RA-APPS, respectiv nu se aplica mandatelor în curs ale conducerii, la data intrării în vigoare a acesteia.

Consiliul de administrație al RA-APPS este alcătuit din:

- președinte - directorul general;

- 2 reprezentanți din partea Secretariatului General al Guvernului;

- un reprezentant din partea Cancelariei Prim-Ministrului;

- un reprezentant din partea Ministerului Finanțelor Publice.

Mandatul membrilor consiliului de administrație al RA-APPS este de 4 ani.

Ciolacu îi convoacă la Guvern pe primarul general al Capitalei și pe primarii de sector pentru problemele de trafic: Vom veni rapid cu soluții! CITEȘTE ȘI Ciolacu îi convoacă la Guvern pe primarul general al Capitalei și pe primarii de sector pentru problemele de trafic: Vom veni rapid cu soluții!

Executivul a mai trebuit să soluționeze prin ordonanță și problema numirii interimare, pe o perioadă de cel mul 6 luni, a conducerii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care funcționează în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Șefii AMEPIP au fest obligați să demisioneze în bloc, după ce Comisia Europeană a reclamat că în urma procedurii de selecție a noii conducerii tot actualii șefi ar fi urmat să conducă instituția.

Profit.ro a relatat că, recent, Comisia Europeană a cerut Guvernului să nu mai permită demnitarilor, secretari de stat sau miniștri, să se mai înscrie în procedurile de selecție ale consiliilor de administrație (CA) ale companiilor din energie, considerând ”imorală” această practică instituțională în România.

CE consideră ”imorală” o astfel de practică permisă de legislația națională și condișionează plata fondurilor din PNRR de rezolvarea acestei situații. Puterea a promis să promoveze o legislație specifică în acest sens, dar decomadată acest proiect nu a fost elaborat și deocamdată procedurile de selecție a conducerilor companiilor de stat ar trebuie să respecte condițiile de moralitate solicitate de Bruxelles.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
ra-apps
guvernanța corporativă
reguli
excepție
șefi
conducere
amepip
comisia europeană
pnrr