LISTA Statul își dorește să atingă pragul de 1,5 milioane angajați, având peste 200.000 posturi vacante. De exemplu, din Armată lipsește un sfert

LISTA Statul își dorește să atingă pragul de 1,5 milioane angajați, având peste 200.000 posturi vacante. De exemplu, din Armată lipsește un sfert
scris 27 iun 2023

Statul are deja un număr foarte mare de angajați, de 1,279 milioane persoane potrivit celor mai recente date, însă numărul de posturi vacante, care există în organigrame, dar fără să fie ocupate, este de asemenea unul foarte mare. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, la nivelul aparatului bugetar, numărul posturilor vacante este de 204.468 locuri.

De ce este important: Deficitele mari de personal pot duce la probleme în funcționarea unor instituții, însă lipsa mare de oameni în domenii esențiale arată și o problemă de prioritizare a resurselor.

Urmărește-ne și pe Google News

De exemplu, Ministerul Apărării Naționale are 72.037 posturi ocupate la nivelul lunii aprilie, dar și 22.617 posturi vacante. Cu un război de amploare în Ucraina și fără perspectiva unei rezolvări rapide, din Armata română lipsește un sfert ca personal. Deși Armata ar trebui să ajungă (cu toți angajații) pe la 95.000 de oameni, are abia 72.000 angajați.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Ciolacu a transmis marilor lanțuri de magazine să reducă jumătate de an, de bunăvoie, prețurile la alimente de bază, pentru ca Guvernul să ajungă la ținta inflației de 8%. Consiliul Concurenței va urmări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ciolacu a transmis marilor lanțuri de magazine să reducă jumătate de an, de bunăvoie, prețurile la alimente de bază, pentru ca Guvernul să ajungă la ținta inflației de 8%. Consiliul Concurenței va urmări

O situație similară, dar mai puțin gravă, este și în Poliție. Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să aibă aproape 140.000 de oameni, dar sunt ocupate doar 125.184 posturi. Cele 14.531 de posturi neocupate reprezintă circa 10% din ceea ce prevede schema de personal.

În baza înregistrărilor din Revisal (diferit față de datele Ministerului Finanțelor), numărul total de salariați din economie este de circa 5,75 milioane, iar cel de contracte înregistrate, de aproximativ 6,75 milioane.

La Ministerul Educației, problemele par să fie nesemnificative, cu doar 5.874 de posturi libere și 295.668 ocupate. Situația este, însă, mult mai complicată în ce privește învățământul superior de stat (prevăzut separat în statisticile Ministerului Finanțelor), unde posturi ocupate sunt 68.341, iar libere, 14.500.

VIDEO Prima News: Diferențele de salarizare dintre bărbați și femei ar putea dispărea CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Diferențele de salarizare dintre bărbați și femei ar putea dispărea

Cheltuielile de personal reprezintă una dintre marile cheltuieli rigide ale bugetului (alături de pensii), majorările acordate de autorități producând efecte anual pentru viitorul previzibil.

După cum a anunțat recent Profit.ro, România a coborât, după cinci ani în care a fost lider, pe poziția a doua în UE în funcție de cât cheltuiește statul, din ceea ce colectează la buget, pentru plata salariilor angajaților din sectorul public. Statele UE, cu câteva excepții, și-au consolidat anul trecut finanțele publice la acest capitol, în contextul în care inflația accelerată a majorat veniturile statelor mai rapid decât au fost crescute salariile angajaților bugetari. România, cu cea mai gravă situație din UE timp de mai mulți ani, a consemnat cea mai amplă corecție din UE, astfel că, la fiecare 100 de lei colectați la bugetul statului anul trecut, pentru salarii s-au dus 29,5 lei, față de 33,8 lei în 2021.

Un aspect important este că Executivul a decis la mijlocul lunii mai să restricționeze angaqjările la stat, cu excepția însă a unor domenii și a unor categorii de posturi.

LISTA Statul își dorește să atingă pragul de 1,5 milioane angajați, având peste 200.000 posturi vacante. De exemplu, din Armată lipsește un sfert

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
angajati
stat
bugetari
armata
politie
sanatate