Liderii de afaceri reuniți în această săptămână la Davos, care sunt de regulă susținătorii globalizării, vorbesc acum despre beneficiile producției locale, pentru a se proteja de criticile venite din partea președintelui american ales Donald Trump, care va fi învestit vineri în funcție, relatează Bloomberg.
Ales cu o platformă concentrată pe locurile de muncă, ”America First”, Trump a criticat pe Twitter companii mari precum General Motors, Lockheed Martin și United Technologies, fie pentru că produc în Mexic fie din cauza prețurilor produselor lor, scrie News.ro.
La Davos, o reuniune a elitelor de afaceri și politice sinonimă cu piețele libere, șefii de companii afirmă că se pregătesc pentru adaptarea la era Trump.
”Mesajul de bază este să fii nu doar global ci și național. Haideți să încercăm să prevenim acel tweet printr-o discuție pe termen lung despre lanțul de aprovizionare”, a spus Richard Edelman, director general al companiei de marketing în comunicare Edelman.
General Motors a anunțat marți măsuri prin care va crea aproape 2.000 de lucuri de muncă productive în SUA, inclusiv prin transferarea unei părți din producția de arbori la o fabrică americană, în loc să le importe din Mexic. Compania a precizat că vrea să fabrice acolo unde vinde.
”Nu este nicio îndoială că trebuie să ne adaptăm. Toți producătorii auto trebuie să își revizuiască strategiile”, a declarat directorul general al alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn.
În același timp, companiile își revizuiesc planurile de fuziuni și regândesc măsurile de reducere a numărului locurilor de muncă, de teamă că ar putea fi etichetate drept anti-americane.
Companiile trebuie încă să analizeze costurile economice ale unor astfel de transferuri și ale extinderii prezenței în SUA pentru a ține seama de noua administrația de la Casa Albă.
Promisiunea lui Trump de reducere a impozitelor pentru companii este un stimulent pentru creșterea activităților de producție în SUA.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare magazin de arme din România a fost deschis la Pipera. Cea mai scumpă armă costă 44.000 de euro”Ar putea însemna creșterea investițiilor în Statele Unite”, a declarat directorul general al grupului farmaceutic Novartis, Joe Jimenez.
Vishal Sikka, directorul general al Infosys, care oferă servicii IT unor companii și bănci mari, anticipează mai multe afaceri, de susținere a companiilor care vor să vină pe piața americană.
”Ironia este că atunci când sunt create mai multe ziduri apare oportunitatea pentru furnizorii de servicii să ajute companiile să depășească zidurile respective”, a explicat el.
Inițiativele pentru afaceri locale ca reacție la Trump par să alimenteze o tendință deja evidentă în unele industrii, inclusiv în domeniul alimentelor și modei, care încearcă să răspundă cererii consumatorilor pentru materiale și produse locale.
Alte companii se gândesc la producție locală pentru a preveni riscurile valutare pe anumite piețe.
Producători britanici de alimente, de exemplu, ale căror costuri au crescut din cauza deprecierii lirei sterline după votul pro-Brexit din iunie anul trecut, au îmceput să recurgă la furnizori locali atunci când este posibil, pentru a menține costurile la un nivel scăzut.
În unele cazuri, progresele tehnologice ajută, întrucât permit companiilor să scurteze lanțurile de furnizori.
”Cu imprimantele 3D, de exemplu, o parte din lanțurile de furnizori ar putea reveni la economiile locale. Cred că putem vedea cum lanțurile de aprovizionare vor deveni mai regionale”, a apreciat Frans van Houten, CEO al grupului olandez Philips, producător de tehnologie în domeniul sănătății.
O astfel de tendință determinată de tehnologie ar putea deveni un avantaj concurențial pentru companiile multinaționale, într-o lume cu incertitudini geopolitice crescute, dar creează noi dificultăți economiilor aflate în dezvoltare, care ar putea pierde locuri de muncă în favoarea unor state mai bogate precum Statele Unite.
Directorul general al WPP, cea mai mare agenție de publicitate din lume, Martin Sorrell, consideră că creșterea economică din SUA ar putea avea loc în detrimentul altor națiuni.