Guvernul spune că nu sunt bani pentru reducerea CAS, pregătită de Parlament

Guvernul spune că nu sunt bani pentru reducerea CAS, pregătită de Parlament
scris 14 iun 2016

Parlamentul vrea reducerea contribuțiilor sociale cu cinci puncte procentuale, potrivit unui proiect de lege care a trecut deja de prima cameră, Senatul. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, spune că nu există bani pentru a susține reducerea contribuțiilor, deși măsura ar stimula creșterea angajărilor.

Statul a redus în 2014 contribuțiile sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajator, măsură ce pare să-și arate efectele pozitive în acest an, când avem o creștere a locurilor de muncă cu 4% în primele patru luni, raportat la aceeași perioadă din 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

Parlamentul vrea să repete măsura și să scadă contribuțiile cu două puncte la angajator și trei la angajat, cum a anunțat luni Profit.ro, dar Guvernul avertizează că nu sunt bani. 

"Începem 2017 cu o creștere de cheltuieli și o reducere de venituri. Ar crea probleme serioase pentru politica fiscală", spune Anca Dragu, ministrul Finanțelor.

Întrebată dacă, în cazul în care proiectul este votat și de Camera Deputaților și va deveni lege, Guvernul ar putea da o ordonanță de urgență să amâne intrarea în vigoare, Dragu a răspuns că există mai multe opțiuni, care vor fi analizate la momentul respectiv.

De ce a crescut povara fiscală deși s-au redus taxele? CITEȘTE ȘI De ce a crescut povara fiscală deși s-au redus taxele?

Reducerea costului cu forța de muncă este un element important pentru asigurarea creșterii angajării, susține Dragu, mai ales dacă este țintită pe zona tinerilor, unde șomajul este ridicat. Însă în momentul de față trebuie să ținem cont și de realitățile macroeconomice și să evităm dezechilibrele.

Anul viitor, taxa pe valoarea adăugată ar urma să scadă cu încă un punct la 19% și ar trebui eliminate acciza pe combustibil și taxa pe construcții speciale, măsuri care ar duce la scăderea încasărilor bugetare. Pe partea de cheltuieli, bugetul se va subția după creșterea salariilor bugetarilor, iar Comisia Europeană estimează că deficitul fiscal va crește de la 3% în acest an la 3,8%, ceea ce va duce la deschiderea procedurii de deficit excesiv.

"E o măsură corectă, dar nepotrivită acum", spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

El estimează că reducerea contribuțiilor ar lăsa bugetul fără 7 miliarde de lei și "nu are loc".

"Cred că reducerea CAS este o măsură excelentă, dar din păcate alte măsuri mai puțin bune au venit mai devreme și i-au luat locul", susține și Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale.

Fiscul începe să vândă apartamentele achiziționate prin Prima Casă, dar pierdute de cumpărători pentru neplata ratelor CITEȘTE ȘI Fiscul începe să vândă apartamentele achiziționate prin Prima Casă, dar pierdute de cumpărători pentru neplata ratelor

"Era o măsură mult mai bună (decât reducerea TVA), stimula munca, nu consumul. Nu că reducerea TVA n-ar fi trebuit făcută cândva. E vorba de prioritate", adaugă Croitoru.

Cătălin Păuna, de la Banca Mondială, spune că "timing-ul" este important atunci când vorbim de reduceri de taxe.

"Am avut o reducere importantă pe taxele de muncă în 2014. Reducerile sunt mai importante pentru zona salariilor reduse, unde avem în principal tineri necalificați", adaugă economistul Băncii Mondiale.

Proiectul de lege este inițiat de mai mulți senatori PSD și a fost votat în plenul Senatului în pofida faptului că a primit raport negativ de la Comisia de buget, finanțe și bănci.

Pentru condiții normale de muncă, CAS ar urma să scadă la 7,5% pentru contribuția individuală și la 13,8% pentru contribuția angajatoruiui.

viewscnt
Afla mai multe despre
reducere cas
contributii sociale