Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de circa 347 de milioane de lei pe piața internă pe o cerere semnificativă din partea băncilor. Titlurile în lei au recuperat pierderile generate de vânzările de marți, de după decizia Parlamentului de a reveni la creșterea pensiilor cu 40%.
Obligațiunile cu scadența în ianuarie 2028 au atras oferte de aproape 578 de milioane de lei la un prospect de 200 de milioane de lei. Randamentul mediu de adjudecare a fost de 3,4%. Această serie de titluri n-a avut succes la licitațiile precedente din august și finele lunii iulie, astfel că cea mai recentă dată când Ministerul Finanțelor a reușit să redeschidă cu succes obligațiunile a fost la începutul lunii iulie, când a împrumutat 1 miliard de lei la 3,87% pe an.
După ce Parlamentul a votat marți creșterea pensiilor cu 40%, în loc de majorarea de 14% aprobată anterior de Guvern, pe piețele în lei au apărut presiuni de vânzare, ca urmare a temerilor că o astfel de măsură ar putea intra în vigoare, ceea ce ar afecta și mai mult finanțele publice, aflate oricum într-o situație precară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Leul s-a dus la un nou maxim istoric, chiar dacă variația a fost una minoră. Randamentul obligațiunilor în lei a crescut cu 8-12 puncte de bază, dar a recuperat mare parte până la finalul ședinței de tranzacționare, potrivit BCR.
Astăzi randamentele au revenit la nivelul de dinainte de votul parlamentarilor.
Băncile au intrat în noua perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii, ceea ce înseamnă o presiune mai mare pe ratele din piața monetară, astfel că ING se așteaptă ca acest lucru să disipeze o parte din tendința de depreciere.