Încrederea firmelor în economia românească a crescut ușor în noiembrie, pentru a doua lună la rând, pe fondul unor așteptări mai bune în industrie și servicii, în timp ce situația din retail și construcții s-a deteriorat.
Creșterea economică ar putea accelera în ultimul trimestru al anului, după evoluția dezamăgitoare din trimestrul al treilea, potrivit celor mai recente estimări ale firmelor românești.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut în noiembrie la 101,9 puncte, față de 101,4 puncte în octombrie și 100,4 puncte în septembrie. La nivel european, ESI a crescut cu 0,5 puncte la 93,1 puncte în noiembrie, pentru a doua lună la rând.
„Ne așteptăm ca economia să recupereze din viteză în ultimul trimestru al anului și datele ESI din ultimele luni susțin această așteptare”, arată Dorina Ilașco, economistă la BCR.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cod roșu de insolvență în sectorul imobiliar. 70% dintre dezvoltatori, în dificultateESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere.
În trimestrul al treilea ESI a fost la o medie de 100,7 puncte, comparativ cu 100,8 puncte în trimestrul al doilea și 101,4 puncte în primul trimestru. Deja pe trimestrul al patrulea nivelul mediu al ESI a sărit la 101,7 puncte, cel mai bun rezultat din an.
Economia a crescut cu 0,2% în termeni anuali în trimestrul al treilea, față de 1% în trimestrul al doilea și 2,4% în primul trimestru, respectiv 4,6% în ultimul trimestru din 2022. Analiștii estimează o creștere relativ anemică în acest an, de 1,5-2%, urmată de o revenire la 2-3% anul viitor.
Unii manageri sunt mai optimiști
Importantă în sondajele din noiembrie este revenirea industriei, al cărei indicator a sărit cu 0,3 puncte, fiind la a șasea lună de recuperare. În noiembrie, firmele din sectorul manufacturier au raportat o creștere a comenzilor, inclusiv la export, și o scădere a stocurilor, dar evaluează că se înrăutățesc așteptările privind afacerile viitoare.
CITEȘTE ȘI Președintele ales al Argentinei Javier Milei afirmă că închiderea băncii centrale este o „chestiune nenegociabilă”Pe de altă parte, capacitatea utilizată a scăzut la puțin peste două treimi, față de media pe termen lung de 77%.
Managerii din servicii raportează o creștere a încrederii cu 0,2 puncte, a doua lună de creștere consecutivă, pe fondul unor așteptări îmbunătățite în ceea ce privește afacerile trecute, viitoare, dar și a cererii din urmă.
Situația s-a deteriorat însă în sectorul construcțiilor, unde managerii raportează o scădere a indicatorului cu 0,6 puncte, după o revenire în luna precedentă. Constructorii au comenzi mai puține și și-au redus estimările de angajări.
Și în comerțul cu amănuntul a scăzut încrederea în noiembrie, cu 1,5 puncte chiar, în pofida perioadei de Black Friday. Firmele au stocuri mai mari și managerii acestora se așteaptă la o deteriorare a afacerilor în viitor.
CITEȘTE ȘI Ministrul Investițiilor: Nu ne comparăm cu Germania, Franța, Spania sau Italia, dar cu investiții vom ajunge acolo în 5-6 aniIndicatorul privind intențiile de angajare (EEI) a scăzut destul de puternic, cu 3,1 puncte la 102,5 puncte, în condițiile în care managerii din toate sectoarele se așteaptă să facă mai puține angajări în perioada următoare.
BCR estimează însă că creșterea salariilor, scăderea inflației și creșterea în continuare a numărului de locuri de muncă vor crește venitul disponibil al populației în perioada următoare și vor alimenta consumul, care anul acesta a fost în recul.
„Riscurile sunt pentru creștere mai mică în 2024 din cauza întârzierilor posibile în absorbția fondurilor UE, a încrederii mai slabe a consumatorilor în contextul calendarului electoral aglomerat și a unei inflații mai persistente decât se anticipase”, arată economista BCR.
Banca estimează o creștere economică de 2,1% în acest an și de 3,3% în următorul.