GRAFIC Trend care dă fiori fabricanților din România. Multe industrii sunt în declin major de comenzi noi. Doar mașinile și construcțiile au căutare

GRAFIC Trend care dă fiori fabricanților din România. Multe industrii sunt în declin major de comenzi noi. Doar mașinile și construcțiile au căutare
scris 14 aug 2024

Trend în industria prelucrătoare a României. Institutul Național de Statistică (INS) a publicat astăzi evoluția comenzilor noi pentru manufacturi, respectiv fabricile și uzinele care modifică substanțial materii prime și scot produse cu valoare adăugată mare. De la un plus de 6,4% în iunie anul trecut, s-a ajuns azi la o creștere anemică, de 0,2%. Cifra aceasta este și ea dopată doar de comenzile pentru mașini și pentru construcții. În rest, sunt scăderi majore în majoritatea domeniilor. Cel mai mult suferă metalurgia și textilele, relevă analiza Profit.ro.

Industria prelucrătoare înregistrează un evident trend descendent în comenzi noi, indice care a scăzut continuu, lună de lună, începând din iunie anul trecut. De la +6,4%, a ajuns la începutul anului, la +4,1% YTD în ianuarie 2024. În martie era deja la +1,2%, iar acum se pregătește să treacă în teritoriu negativ, după +0,2% în iunie 2024, potrivit INS.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Record de producție la Ford Otosan Craiova. Dacia, așteptări pentru un nivel similar. Calculele reale pentru industria auto românească CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Record de producție la Ford Otosan Craiova. Dacia, așteptări pentru un nivel similar. Calculele reale pentru industria auto românească

Dintre toate manufacturile, cel mai mult suferă industria metalurgică, cu o scădere de peste 17% a comenzilor noi la nivelul primului semestru, raportată azi de INS.

Altfel, siderurgia din România este în declin continuu de 5 ani. Dincolo de partea de comenzi, suferă mult pe parte de costuri de fabricație. În principal din cauza prețurilor crescute la energie. De asemenea, alt cost care scumpește marfa produsă este embargoul impus Rusiei în urma invadării Ucrainei, care a oprit aprovizionarea cu fier vechi rusesc, materie primă ieftină. Recent, cel mai mare producător din țară, Liberty Galați a cerut ajutorul Guvernului pentru compensarea declinului industriei.

A doua cea mai lovită industrie prelucrătoare  în privința comenzilor noi este cea a textilelor, cu o scădere de 13% anul acesta.

ULTIMA ORĂ Economiștii încep să revizuiască prognozele de creștere economică pentru acest an, după datele slabe de la Statistică CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Economiștii încep să revizuiască prognozele de creștere economică pentru acest an, după datele slabe de la Statistică

Și acestă industrie a cerut ajutor Guvernului, tot pe parte de costuri de producție, una dintre propuneri fiind scăderea sectorială a taxelor pe muncă.

Declinuri importante au mai fost înregistrate în:

    Fabricarea echipamentelor electrice, -7,3%

    Fabricarea electronicelor, -6,7%

    Industria bunurilor de folosință îndelungată, -5,7%

    Industria bunurilor de uz curent, -5,7%

    Fabricarea produselor chimice, -2,2%

Mașinile și construcțiile găsesc clienți noi

Sunt și industrii care sunt căutate de clienți. Comenzile noi pentru constructorii de mașini din România au crescut cu 5,9% în primul semestru, fiind liderul manufacturilor la avans față de primul semestru din 2023.

GRAFIC Trend care dă fiori fabricanților din România. Multe industrii sunt în declin major de comenzi noi. Doar mașinile și construcțiile au căutare

Potrivit datelor strânse de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), în primele șase luni din 2024, producția de automobile se situează la un nivel de 292.378 unități, o creștere de +8.66% față de perioada similară din 2023, din care Dacia a produs 169.998 unități și Ford 122.380 unități.

GRAFIC Industria se revigorează ușor la începutul verii și crește peste așteptările analiștilor CITEȘTE ȘI GRAFIC Industria se revigorează ușor la începutul verii și crește peste așteptările analiștilor

Anul trecut, industria auto din România a avut cea mai mare producție din istorie, cu 513.050 unități.

Un avans însemnat al comenzilor noi, de 4,2%, a avut industria bunurilor de capital (construcția și repararea de imobile).

Prima parte a anului a fost solidă și pentru piața locală a spațiilor industriale și logistice, stocul modern de spații ajungând la 7,3 milioane mp. Bucureștiul reprezintă puțin sub jumătate din total, iar dezvoltatorii au în construcție încă aproximativ 800.000 mp de spații moderne, cu termen de livrare în 2024 și 2025. Și lucrările de infrastructură continuă într-un ritm accelerat și vor deschide noi zone de interes pentru piața industrială, inclusiv pentru producție, a scris recent Colliers.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
ins
comenzi
masini