GRAFIC Industria românească dă din nou semne de contracție, după o scurtă perioadă de revenire

GRAFIC Industria românească dă din nou semne de contracție, după o scurtă perioadă de revenire

Foto: pixbay.com

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 aug 2024

Indicele PMI a intrat din nou în zona de contracție, după o scurtă perioadă de creștere, semn că pentru industria românească va mai dura până ca producția să-și revină semnificativ.

Indicele PMI pentru industria prelucrătoare din România, prezentat de BCR, a scăzut de la 50 de puncte în iunie la 47,8 puncte în iulie, ceea ce în opinia realizatorilor sondajului reprezintă „o deteriorare considerabilă a situației industriei”.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Încrederea în economia românească scade în toiul verii. Optimismul consumatorilor dispare CITEȘTE ȘI GRAFICE Încrederea în economia românească scade în toiul verii. Optimismul consumatorilor dispare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

PMI ((Purchasing Manager’s Index) un indicator compozit al performanței industriei prelucrătoare, realizat pe baza sondajului lunar în rândul managerilor de achiziții din rândul firmelor relevante din economie și care e derivat din indicatorii privind comenzile noi, producția, ocuparea forței de muncă, termenele de livrare ale furnizorilor și stocurile de achiziții. O valoare peste 50 înseamnă expansiune, una sub 50 înseamnă contracție.

În iulie, toți indicatorii au fost în contracție. Comenzile noi au scăzut considerabil, după o creștere pe parcursul trimestrului al doilea.

„Continuăm să vedem o revenire a industriei prelucrătoare, care este dependentă în mare măsura de export, în strictă corelație cu redresarea cererii externe. Datele semnal pentru indicele HCOB PMI privind industria prelucrătoare din Germania, care este principalul partener comercial al sectorului manufacturier românesc, au atins o valoare mai mică în iulie față de iunie, sub așteptările medianei sondajului Bloomberg care se aștepta la o îmbunătățire. Prin urmare, este puțin probabil să se vadă în curând o creștere consistentă a industriei prelucrătoare românești”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Românii dețin aproape 6% din averea financiară a regiunii Europei de Est. Averea lor va mai crește în 5 ani CITEȘTE ȘI Românii dețin aproape 6% din averea financiară a regiunii Europei de Est. Averea lor va mai crește în 5 ani

Volumul producției a scăzut pentru a doua lună consecutiv în iulie. De asemenea, perspectivele de producție pentru următoarele 12 luni au ajuns la cel mai redus nivel de când există istoricul de date, din iulie 2023.

Fabricile au continuat să concedieze angajați pentru a doua lună la rând și la cel mai accelerat nivel din ultimele șase luni.
Firmele au raportat presiuni accentuate asupra costurilor în luna iulie, generate de costuri mai mari cu personalul, salariile și combustibilul. Aceste creșteri de costuri au fost transmise doar parțial în prețuri.

Puțin peste jumătate din producători se așteaptă la o creștere a producției anul viitor, în timp ce puțin sub o cincime văd o scădere.

GRAFICE Revigorare serioasă a creditului pentru firme și a ipotecarelor: cea mai bună lună din ultimii aproape 2 ani CITEȘTE ȘI GRAFICE Revigorare serioasă a creditului pentru firme și a ipotecarelor: cea mai bună lună din ultimii aproape 2 ani

„Respondenții și-au motivat optimismul prin speranța de a atrage noi clienți și prin planurile de investiții. În ansamblu, însă, sentimentul pozitiv a scăzut considerabil în iulie, ajungând la cel mai slab nivel înregistrat vreodată, întrucât unii respondenți s-au declarat îngrijorați de condițiile economice viitoare”, se arată în sondaj.

Raportul lunar este compilat de S&P Global pe baza răspunsurilor venite de la 400 de firme producătoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pmi bcr
indice pmi
pmi romania
industria prelucratoare