FOTO Președintele Azerbaidjanului avertizează potențialii noi cumpărători de gaze, printre care și România: Nu putem majora producția într-un singur an, trebuie semnate contracte ferme și extinsă infrastructura

FOTO Președintele Azerbaidjanului avertizează potențialii noi cumpărători de gaze, printre care și România: Nu putem majora producția într-un singur an, trebuie semnate contracte ferme și extinsă infrastructura
scris 3 iun 2022

Cererea de gaz azer este în creștere în Europa, însă, pentru a putea fi satisfăcută, ar trebui rezolvate problemele legate de extinderea infrastructurii necesare majorării volumului exporturilor și semnate contracte ferme, a transmis președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Acesta a avertizat însă că nu este posibilă creșterea producției, implicit a exportului, într-un singur an.

De ce este important: Profit.ro a anunțat că o delegație din care fac parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, și reprezentanți ai principalelor companii de stat din domeniul petrolului și gazelor a plecat marți, ziua în care UE a anunțat impunerea unui embargo importului de țiței din Rusia, în Azerbaidjan pentru a negocia asigurarea de surse alternative de energie și a participa la respectivul forum.

Urmărește-ne și pe Google News

Informația a fost confirmată de ministrul energiei Virgil Popescu, acesta postând pe pagina sa de Facebook o fotografie de la o întâlnire cu reprezentanții companiei petroliere de stat Socar, cu comentariul: “Alături de reprezentanții Transgaz si Romgaz am avut o nouă întâlnire de lucru cu reprezentanții companiei azere Socar. Punem la punct detaliile unei colaborări în vederea diersificării surselor, dar și a suplimentării aprovizionării cu petrol și gaze naturale pentru țara noastră. Totodată, le-am transmis că îi încurajez să își mărească prezența în România”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

FOTO Președintele Azerbaidjanului avertizează potențialii noi cumpărători de gaze, printre care și România: Nu putem majora producția într-un singur an, trebuie semnate contracte ferme și extinsă infrastructura

Mai este important: De la 1 iulie va intra în funcțiune gazoductul IGB, care leagă sistemele de transport al gazelor naturale ale Greciei și Bulgariei, ceea ce va permite tehnic și României să importe gaze prin conductă terestră din Azerbaidjan (prin TAP/TANAP), dar și gaze naturale lichefiate (LNG) aduse cu vaporul și regazeificate în facilitățile specializate de profil ale Greciei

„Cererea de gaz din Azerbaidjan crește într-un ritm rapid. Dar potențialii cumpărători de gaze ar trebui să înțeleagă că nu este posibil să creștem semnificativ producția și exportul într-un an. Sunt necesare contracte ferme pentru achiziția de gaze, așa că ar trebui să grăbim negocierile. De asemenea, trebuie să creștem producția și să extindem infrastructura de export pe care o avem”, a declarat Aliyev, potrivit agenției Interfax.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Acționarii Trans Adriatic Pipeline (TAP), o componentă a Coridorului sudic de gaze cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an, discută despre posibilitatea de a mări capacitatea, având în vedere cererea mare de gaz din Azerbaidjan, a precizat Aliyev. „Dar acest lucru va dura, va necesita resurse financiare substanțiale, cooperare strânsă, coordonare și dialog activ cu toate statele participante la proiect”, a spus acesta.

"Suntem pregătiți pentru asta. SOCAR (compania petrolieră deținută de statul azer, activă și pe piața românească -n.r.) și Ministerul Energiei din Azerbaidjan au primit toate instrucțiunile necesare de la mine pentru a purta discuții, iar acest forum este o oportunitate în acest sens", a explicat Aliyev.

Potrivit președintelui azer, Azerbaidjan-ul „poartă deja discuții cu noi potențiali cumpărători”.

"Dar eforturile Azerbaidjanului nu sunt suficiente. Ar trebui să existe investiții în infrastructură în Europa și contracte ferme semnate. Vom face tot ce ne stă în putere în același timp pentru a accelera acest proces", a spus Aliyev.

Potrivit acestuia, Azerbaidjanul intenționează să exporte nu numai gaze, ci și energie electrică în Europa.

La finalul lunii trecute, AGA companiei de stat Romgaz a aprobat achiziționarea de servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare externă pentru încheierea de contracte de import de gaze, și prin conducte, și LNG, inclusiv din afara UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
azerbaidjan
romania
gaze