FMI: Creșterea economică din Orientul Mijlociu va încetini în 2024 din cauza reducerii livrărilor de petrol și a conflictului din Gaza

FMI: Creșterea economică din Orientul Mijlociu va încetini în 2024 din cauza reducerii livrărilor de petrol și a conflictului din Gaza
scris 12 feb 2024

Fondul Monetar Internațional a declarat că economiile din Orientul Mijlociu au rămas sub previziunile de creștere din cauza reducerilor producției de petrol și a conflictului Israel-Gaza, chiar dacă perspectivele economice globale au rămas rezistente, transmite Reuters.

În ciuda incertitudinilor, ”economia globală a fost surprinzător de rezistentă”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, la Forumul fiscal arab din Dubai, avertizând în același timp cu privire la un potențial impact mai larg asupra economiilor regionale al conflictului din Gaza, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Încetinirea electrificării auto face victime printre lucrătorii din industrie CITEȘTE ȘI Încetinirea electrificării auto face victime printre lucrătorii din industrie

Într-un raport economic regional de luna trecută, FMI și-a revizuit prognoza de creștere a PIB-ului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la 2,9% anul acesta, fiind sub previziunile din octombrie, în parte din cauza reducerilor producției de petrol pe termen scurt și a conflictului din Gaza.

Luna trecută, FMI și-a mărit previziunile privind creșterea economică globală, îmbunătățind perspectivele atât pentru Statele Unite, cât și pentru China și invocând o încetinire mai rapidă decât se aștepta a inflației.

Georgieva a spus că economiile vecine cu Israelul și teritoriile palestiniene au resimțit un impact al conflictul asupra veniturile din turism, în timp ce atacurile la Marea Roșie au afectat costurile de transport la nivel global.

Acești factori au agravat ”problemele economiilor care încă își revin din șocurile anterioare”, a spus ea în cadrul forumului, în marja Summit-ului mondial al guvernelor de la Dubai.

Rebelii Houthi din Yemen, aliniați cu Iranul, au vizat nave comerciale cu drone și rachete în Marea Roșie de la jumătatea lunii noiembrie și spun că atacurile lor sunt solidare cu palestinienii, în timp ce Israelul lovește militanții Hamas în Gaza.

Dar SUA și aliații săi îi caracterizează ca fiind nediscriminatori și o amenințare pentru comerțul global.

FMI va publica luni un document care arată că eliminarea treptată a subvențiilor pentru energie ar putea economisi 336 de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, echivalent cu economiile Irakului și Libiei la un loc, a spus șefa FMI, Kristalina Georgieva.

Georgieva a spus că eliminarea subvențiilor regresive pentru energie, ”descurajează poluarea și ajută la îmbunătățirea cheltuielilor sociale”.

În regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord (MENA), subvențiile pentru combustibilii fosili au reprezentat 19% din PIB în 2022, a spus FMI.

Vânzarea de avioane americane F-16 către Turcia a fost aprobată oficial, după ce Ankara a deblocat aderarea Suediei la NATO CITEȘTE ȘI Vânzarea de avioane americane F-16 către Turcia a fost aprobată oficial, după ce Ankara a deblocat aderarea Suediei la NATO

Instituția a recomandat anularea treptată a subvențiilor energetice pentru economiile regiunii, inclusiv pentru exportatorii de petrol, și a sugerat ca alternativă sprijinul direcționat.

Tehnologia avansată, inclusiv inteligența artificială, este o temă cheie de atenție la World Governments Summit, cu prezența câtorva directori de top din marile firme de tehnologie globale, inclusiv Sam Altman, CEO al OpenAI.

Georgieva a spus că, la nivel global, 40% dintre locurile de muncă sunt expuse AI, iar țările cărora le lipsește infrastructura și forța de muncă calificată pentru a investi ar putea rămâne în urmă.

Economiile regionale precum Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au sporit semnificativ investițiile în IA, ca parte a strategiilor de diversificare a surselor de venit.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
orientul mijlociu
gaza