Economia zonei euro a înregistrat o creștere modestă în trimestrul al treilea, de 0,3%, similară cu cea din trimestrul precedent, după șocul deciziei britanicilor de ieșire din Uniunea Europeană, amplificând îngrijorările legate de capacitatea de a genera prosperitate, potrivit estimării semnal publicată luni de biroul european de statistică Eurostat.
Rata anualizată de creștere, de 1,6%, este cu mult sub cea de 2,9% consemnată în aceeași perioadă de economia Statelor Unite și de ritmul de 2% înregistrat în Marea Britanie, scrie News.ro.
Economia Uniunii Europene a avansat cu 0,4% față de trimestrul precedent și cu 1,8% față de intervalul similar al anului trecut.
Chiar și așa, continuarea redresării este o ușurare pentru oficialii zonei euro, îngrijorați că votul pro-Brexit va slăbi încrederea oamenilor de afaceri și a populației în economie. Un alt motiv de îngrijorare este deprecierea lirei sterline, care poate afecta exporturile zonei euro pe piața britanică.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorul care își remunerează angajații sub salariul minim va risca închisoarea numai în anumite condițiiPentru Banca Centrală Europeană, informațiile au fost mixte.
Eurostat a publicat separat date care arată că inflația anuală din zona euro a atins cel mai ridicat nivel după iunie 2014.
Prețurile de consum au crescut în octombrie cu 0,5% față de intervalul similar al anului trecut, față de avansul de 0,4% din septembrie, dar inflația este cu mult sub ținta BCE de aproape 2%.
Inflația core, care exclude energia, alimentele, alcoolul și tutunul, a rămas neschimbată în octombrie, la 0,8%, pentru a treia lună consecutiv, ceea ce arată că creșterea economică este prea scăzută pentru a mări presiunile inflaționiste.
Acest mixt de creștere economică slabă și presiuni inflaționiste scăzute vor cimenta probabil așteptările că BCE va decide în decembrie să extindă programul de achiziții de obligațiuni dincolo de martie 2017, când ar trebui să se încheie, potrivit MarketWatch.