Europarlamentar german, despre Directiva Drepturilor de Autor: Are ca scop intervenția într-o luptă pentru bani dată de marile corporații

Europarlamentar german, despre Directiva Drepturilor de Autor: Are ca scop intervenția într-o luptă pentru bani dată de marile corporații
scris 17 nov 2018

Julia Reda, europarlamentar din partea Partidului Piraților din Germania, a răspuns întrebărilor News.ro legat de reforma dreptului de autor, proiect care a stârnit o dispută fără precedent între artiști și editori de presă, pe de o parte, și giganții online, pe de altă parte. Împotriva adoptării acestei Directive, Reda spune că susține interesele europenilor utilizatori de internet și că drepturile fundamentale și startup-urile online riscă să sfârșească prin a fi victime colaterale în această luptă.

Pe 12 septembrie, Parlamentul European a votat în favoarea Directivei Drepturilor de Autor, cu un avantaj de aproximativ 200 de voturi. Directiva, care ar putea schimba balanța puterii între producătorii muzicali, de știri și film și site-urile dominante care găzduiesc munca lor, a fost propusă în 2016. Scopul este de a actualiza legea drepturilor de autor în era Facebook și Google, ceea ce a stârnit un război al lobby-ului.

Urmărește-ne și pe Google News

Cel mai disputat este articolul 11 - care prevede ca ziarele, revistele și agențiile de presă să fie plătite de companiile de internet care publică extrase din munca acestora. Un alt articol contestat este al 13-lea - care face platforme ca YouTube răspunzătoare pentru materiale cu drepturi de autor, fiindu-le solicitată încheierea unui acord cu deținătorii drepturilor pentru muzică și filme.

Analiștii încep să revizuiască în sus estimările de creștere economică, după surpriza pozitivă din trimestrul 3 CITEȘTE ȘI Analiștii încep să revizuiască în sus estimările de creștere economică, după surpriza pozitivă din trimestrul 3

„Ar fi greșit să spunem «creatorii sunt în favoarea Directivei». Mărcile și publisherii da, dar mulți creatori individuali, precum youtuberii sunt împotriva ei. Articolele 11 și 13 amenință să limiteze funcționalitatea de bază a internetului pe care ne bazăm pentru a ne exprima online: link-uri și încărcări. Dacă aceste articole devin lege, așa cum a fost propus, utilizatorii vor da frecvent peste erori precum «Ceea ce ai încărcat a fost șters pentru că ar putea conține conținut protejat de drepturi de autor» sau «Rețeaua ta de socializare nu deține licență pentru a-ți permite să împărtășești acest link al unei știri»”, a declarat Julia Reda pentru News.ro.

Ea a continuat: „Aceste articole au ca scop intervenția într-o luptă pentru bani dată de marile corporații: editurile europene și mărcile muzicale, pe de o parte, și platformele cele mai mari din Statele Unite, de cealaltă. Drepturile fundamentale și startup-urile online europene riscă să sfârșească prin a fi victime colaterale în această luptă - împotriva acestui lucru lupt eu”.

La finalul lunii octombrie, cineastul român Radu Mihăileanu, președintele ARP Franța, societate civilă a autorilor, realizatorilor și producătorilor de film, spunea în cadrul unei dezbateri că în iulie, când a fost câștigată una dintre „bătălii” de către giganții tehnologici, ei au cheltuit 33 de milioane de euro pentru lobby. „Noi nu avem banii ăstia, dar avem voință. Lupta cu supermarketurile culturale continuă la Bruxelles”, spunea el.

De cealaltă parte, Julia Reda a declarat pentru News.ro că a existat o petiție făcută de utilizatori, fără legătură cu marile platforme, deși acestea din urmă finanțează site-urile care înlesnesc comunicarea lor cu aleșii în Parlamentul European.

„Aproximativ un milion de oameni au semnat petiția împotriva Articolului 13 în vară. Această petiție a fost creată de utilizatori de internet fără legătură cu platformele mari. Unele ONG-uri care au creat site-uri pentru a le permite cetățenilor să își contacteze europarlamentarii gratuit primesc anumite sume de bani din partea acestor corporații, dar este necinstit și fals să fie respinse îngrijorările valide a mii de europeni drept «campanie de lobby» din cauza celor care au susținut uneltele tehnice pe care ei le-au folosit să își contacteze reprezentanții”.

Reda a adăugat: „Desigur, Google și alții fac lobby pentru propriile interese, la fel cum editorii și industria muzicală au făcut unul foarte gălăgios pentru ale lor, susținând că fără Articolul 11 «nu va mai exista presă liberă» și că fără Articolul 13 va fi amenințată producția muzicală din Europa”.

În prezent, spune Reda, Consiliul și Parlamentul European încearcă să ajungă la un text final „de compromis” în negocieri, la care ea participă „pentru a minimiza pericolele la care este supus internetul prin Articolele 11 și 13”.

Rezultatul va fi supus votului anul viitor. „Dacă textul rezultat va prevede filtre pentru încărcare sau «taxa pe link», voi face campanie pentru respingerea acestei Directive”, a încheiat Reda.

viewscnt
Afla mai multe despre
drepturi de autor
directiva
partidul piratilor
youtube