România a avut, în octombrie, a doua mare creștere a prețurilor din Uniunea Europeană, de 4,2%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat. Rata anuală a inflației în România a scăzut, luna trecută, cu 0,6 puncte procentuale, de la 4,7% în septembrie. Totodată, pentru prima dată în ultimele 9 luni, România nu ocupă primul loc în Topul scumpirilor la nivel european, cea mai mare rată a inflației (4,5%) fiind înregistrată, de această dată, în Estonia,.
România este urmată, în clasamentul creșterilor de preț, de Ungaria, unde inflația s-a situat la 3,9%. La polul opus, cele mai mici creșteri de prețuri, de 0,7% și 0,8%, au fost în Danemarca și Portugalia.
Inflația anuală din zona euro a urcat la 2,2%, după ce luna trecută se situase la 2,1%. Evoluția a fost dictată, în special, de prețurile la energie, care s-au majorat cu 10,7%. La nivelul UE, rata anuală a inflației a fost tot de 2,2%.
În condițiile în care rata inflației din zona euro a depășit ținta de aproape 2%, Banca Centrală Europeană (BCE) a confirmat, în septembrie, că programul cunoscut sub numele de "relaxare cantitativă" să fie retras complet în decembrie.
Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.