Economia americană ar putea intra într-o recesiune de tipul „broaștei fierte”, avertizează JPMorgan

Economia americană ar putea intra într-o recesiune de tipul „broaștei fierte”, avertizează JPMorgan
scris 27 iun 2023

Statele Unite ar trebui să se pregătească pentru o recesiune de tipul „broaștei fierte” în contextul înăspririi politicilor de dobândă monetară din cauza inflației ridicate, măsuri care ar putea declanșa o nouă recesiune la nivel mondial, avertizează JPMorgan Chase într-un nou raport citat de Markets Insider și Barrons.

Comparația cu „broasca fiartă” în apă este adesea folosit pentru a invoca situații în care oamenii sau autoritățile nu iau măsuri în privința unei probleme până când este prea târziu, ea devenind apoi mai gravă și cu repercusiuni mai ample, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Soldul creditului privat a crescut în mai, mai ales pe fondul unor diferențe de curs. Dinamica reală, în scădere CITEȘTE ȘI GRAFICE Soldul creditului privat a crescut în mai, mai ales pe fondul unor diferențe de curs. Dinamica reală, în scădere

În noul său raport JPMorgan, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, a analizat mai multe scenarii posibile pentru restul acestui an și cel viitor, concluzionând că, în ansamblu, o nouă recesiune este mai probabilă decât nu.

Cel mai probabil scenariu, căruia economiștii de la banca de investiții îi estimează o probabilitate de 36%, implică intrarea SUA în recesiune concomitent cu economia globală.

Germania, țara cu cea mai mare economie din UE, a intrat oficial în recesiune în primul trimestru al acestui an, după o nouă contracție a PIB-ului.

Raportul JPMorgan notează că principalul catalizator al unei viitoare recesiuni globale, în cazul în care aceasta se va concretiza, vor fi înăspririle de politică monetară ca răspuns la inflația care rămâne încăpățânat de ridicată în numeroase țări, inclusiv Statele Unite.

Noi îngrijorări legate de intrarea în recesiune a SUA

Bruce Kasman, economistul-șef al băncii și autorul principal al raportului, afirmă că acest risc a crescut, în pofida măsurilor de precauție luate de băncile centrale. De exemplu, Fed, banca centrală de la Washington, a anunțat chiar luna aceasta că va lua o pauză în ceea ce privește majorarea dobânzii de referință.

Kasman spune însă că această abordare graduală riscă să împământenească o „mentalitate inflaționistă în sistem”, dar că o creștere rapidă a dobânzilor de referință creează un alt pericol: aruncarea economiei pe o pantă descendentă.

Nicușor Dan, despre Codul urbanismului: Conține, la influență politică, chestiuni extrem de nocive. Se legalizează hoția din urbanism și construcții CITEȘTE ȘI Nicușor Dan, despre Codul urbanismului: Conține, la influență politică, chestiuni extrem de nocive. Se legalizează hoția din urbanism și construcții

Referința la „broasca fiartă” este cu privire la primul scenariu, Kasman afirmând că Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt în aceeași situație ca Statele Unite.

Al doilea cel mai plauzibil scenariu văzut de JPMorgan, cu o probabilitate de 32%, este o intrare a SUA într-o recesiune ușoară la sfârșitul acestui până la începutul lui 2024, în timp ce alte economii majore din jurul lumii se vor arăta mai reziliente.

Raportul estimează la doar 23% șansa ca economia americană să scape cu totul de o recesiune și la 10% probabilitatea ca intrarea în recesiune să aibă loc odată cu jumătatea lui 2023.

Marile bănci americane au început să facă pregătiri pentru o eventuală intrare în recesiune încă de la începutul acestui an, însă prăbușirea subită a Silicon Valley Bank în luna martie a provocat noi turbulențe într-un sector ce pare tot mai fragil.

viewscnt
Afla mai multe despre
jpmorgan
sua
economie