Statele UE au aprobat un sprijin financiar de peste 29,7 milioane de euro pentru fermierii din România afectați de importurile de cereale din Ucraina, majorând la aproape 40 milioane de euro finanțarea directă aprobată de la începutul anului pentru agricultorii români în contextul războiului din Ucraina.
În urma unui acord încheiat cu România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia la 28 aprilie, Comisia Europeană a propus, luna trecută, acordarea unui pachet de sprijin în valoare totală de 100 milioane de euro fermierilor din cele cinci țări, pachet aprobat astăzi de reprezentanții statelor membre.
România primește un sprijin financiar de 29,73 milioane de euro, Bulgaria - 9,77 milioane de euro, Ungaria - 15,93 milioane de euro, Polonia - 39,33 milioane de euro, iar Slovacia - 5,24 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România ia în considerare măsuri de favorizare a fermierilor locali în portul Constanța, în timpul recoltării, ceea ce poate restricționa fluxul de cereale ucraineneSprijinul va ajuta fermierii din cele cinci țări să compenseze parțial aspectele legate de blocajele logistice determinate de importurile anumitor produse agroalimentare din Ucraina, potrivit Comisiei Europene.
Plățile urmează să fie efectuate până la finele anului. Statele membre vizate vor trebui să notifice Comisia cu privire la detaliile punerii în aplicare a măsurilor, în special criteriile utilizate pentru calcularea ajutorului, impactul preconizat al măsurii, evaluarea acesteia și acțiunile întreprinse pentru a evita denaturarea concurenței și supracompensarea.
Măsura vine la trei luni după ce Comisia a adoptat un pachet de sprijin în valoare de 56,3 milioane de euro pentru Polonia, România și Bulgaria, cu scopul de a compensa agricultorii pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și de semințe oleaginoase din Ucraina.
României i-au fost alocate fonduri de 10,05 milioane de euro din pachetul adoptat în martie.
Comisia amintește că măsurile preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare la 2 mai și vor fi eliminate treptat până la 15 septembrie 2023.
O platformă comună de coordonare lucrează, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului comercial între Uniunea Europeană și Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate, mai arată Executivul UE.
În paralel, Comisia a propus, luni, acordarea unui sprijin excepțional de 330 milioane de euro fermierilor din 22 de state membre, “afectați de fenomene climatice nefavorabile, de costurile ridicate ale factorilor de producție și de diverse aspecte legate de piață și de comerț”.
Pachetul de sprijin propus vizează fermierii din Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda și Suedia.
Pe lângă măsurile de sprijin financiar direct, Comisia a propus permiterea de plăți în avans mai mari din fondurile PAC pentru fermieri.
Astfel, până la 70% din din plățile directe și 85% din plățile pentru dezvoltare rurală legate de suprafață și animale ar putea fi puse la dispoziția fermierilor începând cu jumătatea lunii octombrie, pentru a le îmbunătăți situația fluxurilor de numerar.